Ministerul Finanțelor a făcut primul împrumut din piață în acest an. A luat 757 de milioane de lei de la bănci, peste suma anunțată inițial. Până la finele lui 2024 trebuie să împrumute 181 de miliarde de lei pentru a finanța deficitul bugetar și datoria scadentă.
Dobânzile băncilor la creditele și depozitele în lei s-au stabilizat pe finalul anului trecut. Pe parcursul lui 2023, băncile au stat pe un munte de bani și au redus semnificativ remunerația la depozite, au ieftinit creditele pentru firme, dar au scumpit împrumuturile ipotecare. Pentru 2024 există premise pentru scăderea în continuare a ratelor de dobândă. Reducerea ratei inflației a permis dobânzilor la depozite să se apropie pentru prima oară de zero în ultimii șase ani.
Rezervele valutare ale României au urcat la un nou nivel record la finele lunii decembrie de aproape 60 de miliarde de euro și au crescut cu 28% față de 2022.
Românii cu credite cu rata curentă variabilă în funcție de ROBOR vor beneficia de o scădere a plăților lunare la actualizarea de la 1 ianuarie. Cei cu credite ajustate în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) mai au de așteptat până la 1 aprilie pentru a vedea o scădere a dobânzilor. Ratele lunare cu adevărat mai mici vor veni însă abia după ce banca centrală va reduce dobânda cheie.
Creditul neguvernamental a continuat să crească în noiembrie, într-un ritm în accelerare atât față de octombrie cât și față de anul anterior. Și creșterea masei monetare a accelerat și a ajuns din nou la o rată anuală de două cifre. Depozitele populației au atins cea mai mare rată de creștere din ultimii doi ani și jumătate.