Excedentul de lichiditate înregistrat de sistemul bancar în raport cu Banca Națională a României a crescut în iunie la al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Banii mulți din piață vor alimenta scăderea dobânzilor practicate de bănci, pe măsură ce BNR reduce dobânzile de referință.
Fostul președinte al ANPC, Horia Constantinescu, a acuzat voalat băncile de cămătărie, dar a refuzat să răspundă la întrebarea Profit.ro despre cine va răspunde dacă se va dovedi că ANPC a creat așteptări mari în rândul consumatorilor că ratele la credite vor scădea ca urmare a acest litigii.
Banca Națională a României a tăiat cu 0,25 puncte procentuale la 6,75% rata dobânzii de politică monetară. În același pas au fost reduse și rata facilității de depozit, la 5,75% și cea a facilității de credit, la 7,75%. Este prima scădere a dobânzilor BNR după ianuarie 2021 și era larg anticipată de analiști, în contextul scăderii inflației până spre 5%. BNR vine din nou cu avertismente în ceea ce privește situația fiscală și creșterea salariilor.
Situațiile financiare ale firmelor din România s-au deteriorat în prima jumătate a anului trecut, pe fondul unei creșteri mai rapide a cheltuielilor, mai ales cu forța de muncă și materiile prime, comparativ cu cea a veniturilor, care au trenat pe fondul unui consum mai slab și a unei cereri externe anemice. Costurile de finanțare mai mari au pus și ele presiune pe bilanțurile firmelor, ponderea companiilor vulnerabile s-a mărit substanțial, în timp ce restanțele au crescut.
Guvernul pregătește modificarea legislației bancare pentru aplicarea noului Regulamentul european pentru reziliență operațională digitală (DORA), din ianuarie 2025. Băncile și alte instituții financiare vor fi obligate să aibă proceduri clare pentru gestionarea riscurilor informatice și vor avea noi responsabilități de notificare și informare. Prin noua legislație ar trebui limitate și sancționate și incidentele informatice care afectează deseori clientela, cum sunt cele legate de plățile cu cardul și accesul la conturi.