Creditul neguvernamental a accelerat în iunie, când a avut cel mai mare ritm de creștere lunar din ultimii doi ani și cea mai mare creștere anuală din ultimele 13 luni. Revenirea creditării vine pe fondul scăderii inflației, ceea ce a făcut ca ratele reale de dobândă să crească.
Banca Națională a României explică pasul „prudent” de reducere a dobânzii cheie prin riscurile mari prezente în economie, în special cele venite din zona fiscal-bugetară. Creșterea salariilor la stat și a salariului minim este de așteptat să pună presiune și pe salariile din privat, ceea ce duce la creșterea cererii de consum, în condițiile în care economia este așteptată oricum să accelereze. Totuși, BNR vede o inflație într-o scădere mai pronunțată decât anticipa în primăvară.
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a pierdut, pe fond, încă două procese cu băncile deschise după ce le-a amendat pentru că și-ar fi înșelat clienții când au acordat credite în anuități. Scorul a ajuns la 9 la 1 pentru bănci.
Guvernatorul Mugur Isărescu explică preferința BNR pentru surplusul de lichiditate din piața interbancară, care există acum și a existat și înainte de criza financiară: nu vrea să facă pierderi care mai departe să afecteze credibilitatea băncii centrale și să pună presiune pe deficitul public – „nici măcar nu e un pas, e jumătate de pas” până angajații băncii centrale să fie făcuți bugetari.
Rata anulă a inflației a scăzut în iunie la 4,9%, față de 5,1% în luna precedentă, și la cel mai redus nivel de după iulie 2021. Inflația lunară a fost de 0,24%, peste nivelul din precedentele două luni.