ULTIMA ORĂ Inflația a crescut la 7,4% în ianuarie, după majorarea taxelor

ULTIMA ORĂ Inflația a crescut la 7,4% în ianuarie, după majorarea taxelor
scris 14 feb 2024

Rata anuală a inflației a crescut în ianuarie la 7,4%, de la 6,6% în decembrie, pe fondul creșterii prețurilor alimentelor, în condițiile în care Guvernul PSD-PNL a majorat TVA la unele produse și a crescut sau introdus noi accize. Dintre produsele cu o pondere semnificativă în coșul de consum, se remarcă scumpirea produselor zaharoase, a băuturilor alcoolice și a carburanților, pentru care au fost majorate accizele. Inflația lunară a fost de 1,1%, cea mai mare de după noiembrie 2022.

Rata inflației venea după 10 luni consecutive de scădere. Dezinflația din ultimul an s-a bazat mai ales pe un efect de bază (creșterile mari de prețuri din 2022 au ieșit din calculul statistic), dar și de temperarea scumpirilor la alimente și energie.

Urmărește-ne și pe Google News

Prețurile alimentelor au crescut cu 1,3% față de decembrie, cele ale produselor nealimentare cu 0,7% și cele ale serviciilor cu 1,6%.

Față de ianuarie 2023, prețurile alimentelor au crescut cu 5,6%, cele ale produselor nealimentare cu 7,4% și cele ale serviciilor cu 10,9%.

Cel mai mult s-au scumpit în ianuarie, comparativ cu luna precedentă, transportul aerian (+21%), serviciile poștale (+17,3%), trio-ul apă, canal, salubritate (+4,2%). De asemenea, creșteri semnificative au fost și la legumele și fructele proaspete, de peste 3%, produsele zaharoase (+3,3%), unde a fost introdusă o acciză suplimentară de la 1 ianuarie, și băuturile alcoolice (+2,3%), unde accizele existente au fost majorate de la 1 ianuarie. Alte scumpiri importante au fost și la țigări (+2,3%) și combustibili (+1,4%), pe fondul majorării accizelor.

S-au ieftinit față de decembrie produsele de morărit, cu 2,3%, uleiul (-2,1%), zahărul (-0,5%).

Față de ianuarie 2023, cel mai mult s-au scumpit în general serviciile: serviciile poștale (+26,6%), biletele de avion (+16,6%), apa, canalul și salubritatea (+17,8%), și chiriile și îngrijirea medicală, cu câte 15%. În rândul produselor nealimentare, cele mai mari creșteri au fost la medicamente și articole medicale și de igienă (+15%), articole chimice (inclusiv detergenți), de 16%. Carnea s-a scumpit cu 8,9%, fructele proaspete cu 10%, cartofii cu 9,8%, peștele cu 13,3%, brânza cu 7,4%, produsele zaharoase cu 8%. Ieftiniri mai ample au fost la produsele de morărit, de 16%, și la ulei, de 16,3%.

Banca Națională a României se aștepta la o creștere a inflației la începutul anului, urmată de o scădere a acesteia ulterior, care ar urma să fie sub prognoza de 6,8% la jumătatea anului, respectiv cea de 4,8% pentru finele anului. Marți, BNR a menținut dobânda cheie la 7% pe an și este așteptată să vină cu o primă scădere a acesteia în mai.

Dobânzile în piața interbancară au continuat să scadă în ultimele luni, pe fondul unui excedent de lichiditate record, care a atins 60,7 miliarde de lei în ianuarie. ROBOR la 3 luni a coborât de la 6,25% în decembrie la 6,16% în ianuarie, foarte aproape de rata facilității de depozit de la banca centrală.

UniCredit Bank aștepta o „creștere abruptă” a inflației în ianuarie, până la 7,5% pe an, mai ales pe fondul creșterii accizelor la alcool și tutun, dar și ca urmare a efectelor de runda a doua a creșterilor costurilor companiilor pe fondul majorării taxelor, accizelor și a costurilor cu forța de muncă. UniCredit estimează că inflația va scădea mai puțin decât prognozează BNR, numai spre 6% până la finele anului, ca urmare a creșterilor de taxe și a cererii interne ridicate, în condițiile creșterii ridicate a salariilor, evoluție contrabalansată în parte de inflația mai mică la alimente și importuri. 

ING vedea o creștere a inflației la 7,1% în ianuarie, urmată de o scădere pe parcursului anului până la 4,7% în decembrie. Erste se așteaptă ca inflația să coboare la 4,3% la finele anului, după revizuirea prognozei de la 4,8%.

UniCredit estimează că rata cheie ar putea scădea până la 6% la finele anului, deși nu exclude posibilitatea ca aceasta să nu fie redusă deloc. ING vede rata cheie la 5,5% la finele anului, în timp ce Erste are o prognoză de 5,75%.

viewscnt
Afla mai multe despre
rata inflatiei
inflatie
crestere inflatie