Combinația de inflație, creștere economică și scumpirea imobiliarelor, în timp ce creditarea s-a răcit, a dus avuția netă a populației la cel mai ridicat nivel nominal istoric. Niște ajustări cu rata de schimb și inflația ne arată însă că deși activele financiare au crescut simțitor față de 2007, valoarea activelor fixe rămâne sub nivelul din timpul bulei imobiliare din 2007-2008.
Scumpirea energiei, mană cerească pentru unele firme. Nu toate companiile o duc însă bine.
Ministerul Finanțelor continuă să împrumute peste program pe final de an și beneficiază și de un mediu extern favorabil care a dus la scăderea randamentelor la titlurile de stat.
Deficitul extern a continuat să scadă în octombrie față de aceeași perioadă din 2022, atât în volum cât și ca pondere în economie, pe fondul scăderii deficitului din comerțul cu bunuri și a creșterii exporturilor nete de servicii. Pe de altă parte, investițiile străine directe s-au redus puternic față de anul trecut și acoperă doar o treime din ieșirile din contul curent, în timp ce datoria externă este în creștere.
Băncile din România au înregistrat profituri nete de 10,4 miliarde de lei în primele 9 luni din acest an, stabilind un nou nivel record. Sectorul bancar românesc e cel mai profitabil din regiune, însă Banca Națională a României atrage atenția cu privire la impactul noii taxe pe veniturile brute ale băncilor și mai ales la faptul că aceasta are un caracter permanent, precum și la creșterea riscului de neplată pentru creditele acordate.