Dobânzile plătite de bănci la depozite și cele cerute la creditele în monedă națională au continuat să scadă în decembrie, în contextul excedentului mare de lichiditate din piață și al reducerii referințelor interbancare. Pe de altă parte, împrumuturile în euro au continuat să se scumpească – ratele de dobândă la împrumuturile ipotecare au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, fiind chiar peste cele în lei, lucru rar, relevă datele analizate de Profit.ro.
Sectorul bancar continuă să relaxeze condițiile financiare, în contextul scăderii inflației de la un nivel de 16,4% în 2022 la 6,6% în decembrie anul trecut. ROBOR la 3 luni a scăzut, ca medie lunară, de la la aproape 7,7% la 6,25% în 12 luni, ceea ce s-a transpus în scăderea dobânzilor pentru creditele legate de acest indicator al pieței. Pe de altă parte, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care a luat locul ROBOR pentru creditele în lei acordate populației începând cu primăvara lui 2019, a rămas în preajma nivelului de 6%, fiind ancorat de rata la facilitatea de depozit a băncii centrale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Băncile au redus dobânda medie la depozitele noi la termen în monedă națională cu 10 puncte de bază (100 de puncte de bază = 1 punct procentual) în decembrie față de luna precedentă, la 5,64%, cel mai redus nivel de după iunie 2022. Dobânzile plătite de bănci pentru resursele atrase de la populației au ajuns și la 7,3% în octombrie 2022, dar au scăzut pe măsură ce sistemul bancar a fost inundat de lichiditate în exces, care a atins recorduri după recorduri și a redus stimulentele pentru bănci să liciteze în sus pentru resursele atrase de la clientelă.
Rata medie la depozitele la termen în sold a scăzut cu 10 puncte de bază (100 de puncte de bază = 1 punct procentual) față de noiembrie la 6,15%, cel mai redus nivel de după octombrie 2022.
CITEȘTE ȘI România pierde procesul cu Gabriel Resources pentru Roșia Montană. Ar trebui să plătim cel puțin 2 miliarde de dolari - sursePe ansamblul anului trecut, dobânda medie la depozitele în sold a scăzut cu circa 30 de puncte de bază, pe fondul scăderii dobânzilor plătite firmelor.
Dobânda medie la creditele în sold a scăzut cu 4 puncte de bază în decembrie față de noiembrie și cu 22 de puncte de bază față de decembrie 2022, la 9,11%.
Pentru creditele noi în lei, băncile au redus dobânzile cu 23 de puncte de bază, la 8,63%, cel mai redus nivel de după iulie 2022.
Dobânda medie la creditele de consum în sold a rămas relativ stabilă, la 11,2% pe an. Dobânda la creditele în sold acordate firmelor a continuat să scadă, pentru a 13-a lună la rând, și a ajuns la 8,95%, cel mai redus nivel de după august 2022. Dobânda la creditele noi pentru societățile nefinanciare a scăzut cu 8 puncte de bază la 8,69% pe an, în media practicată de bănci după jumătatea lui 2023, dar sub ratele de peste 10% de la finele lui 2022. De remarcat că împrumuturile în euro, preferate de firme pe parcursul anului trecut, au continuat să se scumpească în decembrie și au ajuns într-un an de la 4,6% la 6,6%.
CITEȘTE ȘI Ministerul Cercetării anunță "cea mai mare investiție făcută vreodată în cercetarea românească"Rata medie de dobândă la creditele ipotecare în sold, acordate în monedă națională și cu scadența inițială de peste 5 ani, a scăzut cu 5 puncte de bază față de noiembrie, până la 7,83% pe an, cel mai redus nivel din 2023, dar peste cel de la finele lui 2022. În cazul creditelor în euro în sold, dobânda medie a crescut cu încă 2 puncte bază, până la 7,9%, cel mai mare nivel de după iulie 2007, când România era în plină bulă imobiliară. Băncile mai aveau în sold credite ipotecare acordate populației în euro de 13,9 miliarde de lei echivalent la finele anului trecut, față de 90,7 miliarde de lei în cazul împrumuturilor în lei.
În cazul creditelor ipotecare noi cu dobândă variabilă, rata a scăzut în decembrie cu 11 puncte de bază la 7,55%, în timp ce pentru creditele cu dobândă fixă de până la 5 ani, dobânda medie a rămas relativ stabilă la 6,33% pe an. Dobânda anuală efectivă pentru toate creditele în lei pentru locuințe, care include și costurile cu comisioanele, a scăzut cu 5 puncte de bază în decembrie, la 7,9%, cel mai redus nivel din an.
CITEȘTE ȘI După rezultate slabe, H&M își schimbă surprinzător CEO-ul. Acțiunile cad. "A fost foarte solicitant uneori pentru mine, personal."Pentru creditele ipotecare noi în euro – unde fluxurile sunt foarte reduse în ultimii ani, ca urmare a restricțiilor introduse de BNR -, dobânda efectivă medie a crescut la 7,68% pe an, nivel deopotrivă apropiat de cel la creditele în lei, precum și cel mai mare de după 2009.
Marja de dobândă calculată după afacerile în sold a crescut ușor, cu 6 puncte de bază, până la 2,96 puncte procentuale, în timp ce pentru afacerile noi a scăzut cu 13 puncte de bază la 2,99 pp.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Șah la Nicușor Dan: Burduja reia proiectul fuziunii între ELCEN și TermoenergeticaPentru dobânzile de piață, marja în funcție de ROBOR la 3 luni a scăzut cu 18 puncte de bază la 2,39 puncte procentuale, dar se menține peste nivelul de la finele lui 2022.
O scădere mai pronunțată a referințelor la lei și a dobânzilor practicate de către bănci ar putea veni abia după ce BNR va reduce dobânda cheie, mișcare pe care analiștii o anticipează pentru luna mai cel mai devreme.