Rata inflației s-a menținut la peste 7% pentru a doua lună la rând în februarie, peste așteptările analiștilor, care acum exclud o scădere a dobânzii BNR la ședința din aprilie. Mai mult, inflația persistentă, mai ales în sectorul serviciilor, ar putea ține dobânzile băncii centrale la un nivel mai ridicat în acest an decât era anticipat.
Analiștii devin din nou pesimiști cu privire la traseul inflației, după ce datele bune din luna decembrie, când inflația scădea substanțial peste așteptări, au fost infirmate de creșterea peste așteptări de la 6,6% la 7,4% în ianuarie și apoi scăderea foarte ușoară la 7,2% din februarie. După creșterea taxelor la început de an, România a trecut în ianuarie pe primul loc din UE la inflație.
BCR a revizuit, miercuri, prognoza de inflație pentru acest an de inflație pentru finele acestui an de la 4,3% la 4,8%, ca urmare a surprizei din februarie și a prețurilor mai mari la petrol.
Însă inflația peste așteptări de la început de an are implicații și asupra politicii monetare. În primul rând că relaxarea mult așteptată de cei cu credite sigur nu începe de luna viitoare.
„O tăiere a ratei cheie a BNR în aprilie pare că nu mai poate fi luată în calcul. BNR are nevoie de încă o scădere lunară a inflației înainte de a începe ciclul de scădere a dobânzilor”, arată Dorina Ilașco, economistă la BCR.
Guvernatorul Isărescu spunea, la prezentarea raportului de inflație pe februarie, că banca a discutat deja un calendar al reducerii ratei cheie și că așteaptă două scăderi consecutive ale ratei anuale a inflației pentru a veni cu prima mișcare. După calendarul publicării datelor de către Statistică și cel al ședințelor de politică monetară a BNR, luna mai era cea în care analiștii se așteptau ca această primă scădere a ratei cheie din actualul ciclu să vină.
Prețurile bunurilor nealimentare au crescut cu 0,9% față de ianuarie, cele ale alimentelor cu 0,7%, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 0,8%. În ansamblu, inflația lunară a fost de 0,8%, sub cea de 1,1% din ianuarie, dar peste media de 0,6% din precedentele 12 luni.
UniCredit Bank anticipa corect că inflația va scădea doar până la 7,2% în februarie și rămâne pesimistă în ceea ce privește inflația la finele anului.
„Nu ne așteptăm la măsuri fiscale semnificative înaintea mai multor rânduri de alegeri care se vor ține între iunie și decembrie 2024. Astfel, prognozăm că inflația va fi de 5,8% la finele anului și că ținta pentru anul viitor va fi ratată , mai ales dacă TVA va fi majorată în 2025”, arată Dan Bucșa, economist șef pentru Europa Centrală și de Est la UniCredit Bank.
Inflația de bază (CORE2 ajustat) a scăzut în februarie la de la 8,2% la 7,6%, dar se menține peste indicatorul headline și va continua să o facă până la finele lui 2025, arată estimările BCR, dar și cele ale băncii centrale. Acest lucru, combinat cu o piață strânsă a forței de muncă și o creștere puternică a salariilor reale, întârzie scăderea ratelor dobânzilor BNR față de cea a altor bănci centrale din regiune, arată BCR.
ING își menține așteptarea că BNR va tăia rata cheie în mai, dar vine și cu niște avertismente.
CITEȘTE ȘI Peste 600.000 de femei sunt acționari sau asociați în firmele din România„În general, datele acestea (de inflație) cresc importanța evitării unor alte date aferente lunii martie care să surprindă în sus. Ceea ce trebuie să urmărim îndeaproape este și presiunea aparent puternică a cererii observată la începutul anului, care ar putea spori încrederea firmelor în puterea lor de stabilire a prețurilor și ar putea genera noi presiuni inflaționiste”, scrie Ștefan Posea, economist la ING Bank România.
Vânzările cu amănuntul au crescut puternic în ianuarie, cu 3,8% lunar și 5,1% anual, ceea ce indică spre o creștere a consumului privat, care pune presiune pe inflație. Totuși, ING consideră că datele trebuie interpretate cu precauție, pentru că nu pot fi excluse revizuiri în jos.
Deși cifrele de vânzare cu amănuntul au fost foarte puternice, am argumentat aici de ce suntem destul de precauți cu privire la date și nu excludem revizuirile în scădere.
„Per ansamblu, cererea de bunuri neașteptat de puternică la începutul anului, împreună cu inflația încă persistentă și relativ răspândită din servicii, ambele într-un moment în care creșterea salariilor rămâne ridicată, constituie principalele riscuri de creștere pentru inflația viitoare. Prin extensie, există și riscuri pentru prognozele noastre de reducere a ratelor ulterior”, arată Posea.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să ia și anul acesta aproape tot profitul companiilor de stat ING menține în acest moment estimarea de 6% pentru rata cheie la finele anului, revizuită recent în sus de la 5,5%. Estimarea BCR este că rata cheie va scădea la 5,7% la finele anului.
UniCredit vede patru tăieri ale ratei cheie a BNR în acest an și anticipează că o creștere a taxelor va frâna consumul, ceea ce ar duce la o scădere suplimentară a dobânzilor BNR în 2025.