Ministerul Finanțelor a luat 1,77 miliarde de lei de la bănci din piața internă, peste suma programată, chiar dacă dobânzile sunt în creștere. Împrumuturile accelerate din ultima perioadă fac parte din strategia Guvernului de a acoperi cât mai mult din nevoile de finanțare înainte ca perioada electorală să înceapă, cred unii analiști.
Finanțele au luat 969 de milioane de lei pe 11 luni la 6,03% pe an prin certificate de trezorerie, de aproape două ori suma anunțată și aproape cât valoarea subscrisă.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Un alt împrumut prin obligațiuni scadente în octombrie 2033 a ajuns la 800 de milioane de lei, față de un prospect de 500 de milioane de lei și o cerere de 1,4 miliarde de lei din partea băncilor. Randamentul a ajuns la 6,65%, cel mai mare la o licitație de pe piața primară din ultimele trei luni.
Creșterea randamentelor din ultimele două luni nu a descurajat Finanțele să continue ritmul ridicat la care împrumută bani din piața internă și externă.
CITEȘTE ȘI BCR așteaptă un nou an de creștere economică sub potențial pentru România și avertizează că deficitele mari pun sub pericol ratingul suveranÎn ianuarie și februarie a luat deja aproape 60 de miliarde de lei - aproape o treime din cât e planul de împrumuturi pe tot anul -, inclusiv prin două emisiuni externe de 4 miliarde de euro și 4 miliarde de dolari.
Guvernul a profitat de cererea destul de bună din piața internă pentru a acoperi cât mai mult din necesarul de finanțare de 188 de miliarde de lei sau 5,4% din PIB, „cel mai probabil pentru a încerca să prefinanțeze înaintea potențialului zgomot electoral”, arată BCR.
Deficitele gemene – bugetar și de cont curent – pun presiune pe costul datoriei publice și corecția lor ia mai mult decât era anticipat, mai arată BCR.
CITEȘTE ȘI Mașinile electrice vor fi mai ieftine decât mașinile cu benzină mai repede decât ne așteptam. "Va fi o surpriză!"România se împrumută cel mai scump din regiune, depășind Ungaria la acest capital, țară care nu a beneficiat de pe urma fluxurilor de bani europeni din Planul de Redresare.
Deocamdată costul datoriei României se mișcă (pe un palier mai ridicat) cu cel al țărilor din regiune, care la rândul lor răspund la mișcările din piețele principale.
În ultima săptămână, dobânda la datoria pe 10 ani în monedă națională a crescut cu 20 de puncte de bază în Ungaria, Polonia și România și cu câteva puncte de bază în Cehia.