Credit Europe Bank România va fi absorbită în banca olandeză care deține pachetul majoritar de acțiuni.
Articolul a fost actualizat cu poziția Credit Europe Bank.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Credit Europe Bank (România) S.A. va fi societate absorbită în fuziunea transfrontalieră prin absorbție de către Credit Europe Bank N.V., societate absorbantă.
Credit Europe Bank N.V. (CEB N.V.) are sediul în Olanda și este acționarul majoritar al Credit Europe România, cu 99,36% din acțiuni.
CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank - investigată pentru deficiențe privind combaterea spălării banilorCredit Europe Bank N.V. este parte a grupului turc FİBA Holding A.Ș., controlat de familia Özyeğin.
Propunerea de fuziune urmează să fie votat de către acționari în 28 martie, potrivit precizărilor trimise de bancă. Data fuziunii urmează să fie stabilită ulterior.
"Fuziunea dintre cele două entități este o intenție și se află într-o fază inițială. Materializarea intenției depinde, printre altele, de decizia acționarilor CEB România și a acționarului CEB NV și de aprobările din partea diferitelor autorități de reglementare din România și Olanda. În acest moment nu există o astfel de decizie din partea acționarilor, prin urmare nu există o hotărâre de reglementare ulterioară", arată reprezentanții băncii.
"În cadrul fuziunii transfrontaliere intra-grup preconizate cu societatea-mamă olandeză, Credit Europe Bank N.V., cu sediul în Olanda, Credit Europe Bank (România) S.A. își va continua activitățile în România ca sucursală a societății-mamă olandeze.
Această schimbare organizațională în cadrul Grupului face parte din revizuirea strategică a Credit Europe Bank pentru a-și îmbunătăți operațiunile pe baza expertizei și a resurselor comune. Aceasta susține planul nostru de a continua activitatea sustenabilă în România și ne va permite să continuăm să oferim clienților noștri români produse fiabile și servicii financiare ușor de utilizat. În cazul în care fuziunea va avea loc, toate drepturile și obligațiile Credit Europe Bank (România) S.A. vor fi preluate de Credit Europe Bank N.V. prin aplicarea legii", mai adaugă banca.
În iunie 2023, CEB N.V. avea o expunere de 1,02 miliarde de euro pe România, dintre care 793 de milioane de euro expunere bilanțieră, din care 580 de milioane de euro credite. Cifrele sunt în scădere față de finele lui 2022, când expunerea pe România era de 1,15 miliarde de euro, dintre care 929 milioane de euro expunere bilanțieră, din care 632 de milioane de euro credite. Expunerea pe România reprezintă aproximativ o cincime din expunerea totală la risc a CEV N.V..
CITEȘTE ȘI România a devenit primul partener comercial al Republicii MoldovaPe categorii de împrumuturi, în România, CEB N.V. avea credite acordate pe sectorul retail de 307 milioane de euro la jumătatea anului trecut, pe corporate avea credite de 129,5 milioane de euro și pe sectorul IMM de 143,5 milioane de euro. Față de finele lui 2022 se observă o înjumătățire a creditelor corporate, o creștere de aproape 120 de milioane de euro a expunerii pe IMM și cu circa 17 milioane de euro a aceleia aferente populației.
Grupul CEB N.V. a obținut, la jumătatea anului trecut, un profit net de 40,5 milioane de euro, față de 4,5 milioane de euro în primele 6 luni din 2022. Situațiile pe țări nu sunt disponibile pe deplin, însă din România a obținut o pierdere de 1,15 milioane de euro din operațiunile retail și un profit de 2,48 milioane de euro din cele non-retail, ceea ce corespunde unui profit de 1,32 milioane de euro, față de circa 5 milioane de euro la 30 iunie 2022.
CITEȘTE ȘI Salarii majorate la Poșta RomânăCredit Europe România avea, la jumătatea anului trecut, un provizion pentru litigii privind clauzele abuzive din contractele încheiate cu consumatorii de 1,9 milioane de euro, în scădere ușoară față de anul anterior.
Rezultatele la nivel consolidat pot să nu se reflecte întocmai în rezultatele băncii din România, întrucât unele expuneri pot fi realizate direct de către CEB N.V., fără să mai treacă prin subsidiara din România.
CITEȘTE ȘI Băncile europene majorează semnificativ recompensele acordate acționarilorCel mai recent raport disponibil pentru România este cel din 2022. La finele acelui an, Credit Europe România avea un capital total de aproape 880 de milioane de lei, active de 4 miliarde de lei, în scădere de la 4,3 miliarde de lei în anul anterior, și un profit net de 30,7 milioane de lei, la mai puțin de jumătate față de cel de 70,3 milioane de lei înregistrat în 2021.
La finele lui 2022, Credit Europe România menționa că are 162 de litigii, în cea mai mare parte pe clauze abuzive, față de 297 la finele lui 2021, pentru care avea provizioane de 7,5 milioane de lei, față de aproape 10 milioane de lei în 2021 și peste 13 milioane de lei în 2019.
Banca din România este condusă de Yakup Çil. La finele lui 2022 avea circa 500.000 de clienți, persoane fizice și firme, 23 de sucursale, 53 de ATM, 8.100 de POS.
Notă: o versiune anterioară a articolului menționa data de 5 martie ca dată a AGA. Corect este data de 28 martie.