Companiile mici reprezintă 60-70% din piața IMM și au nevoie de credite de 3.0000-40.000 de euro. Finanțarea acestor firme poate duce la o creștere a volumului de credite de la bănci la o rată chiar și de peste 7-8% pe an, explică Teodora Petre, responsabilă cu strategia pentru IMM la Raiffeisen Bank. Ea atrage atenția că antreprenorii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la zona de sustenabilitate și că programele cu garanții europene au început deja să excludă o serie de activități de la finanțare, cum ar fi cele care se bazează pe combustibili fosili.
„Anul 2023 a fost unul de creștere pentru noi în ceea ce privește finanțarea acestui sector. Pe zona de creditare am avut creșteri pe segmentul companiilor mici. Cred că 60-70% din piața de IMM din România înseamnă companii care au cifra de afaceri până în 200.000 de euro”, spune Teodora Petre, în cadrul Conferinței Profit.ro IMM – Anul marilor presiuni pentru micii antreprenori. Unde mai pot găsi soluții de creștere. Ediția a IV-a.
Evenimentul, transmis în direct și la PROFIT NEWS TV, a fost organizat cu sprijinul CEC Bank, Garanti Bank, Raiffeisen Bank, REI Grup, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, BRD
VIDEO POATE FI VĂZUT AICI
Firmele mici au avut istoric o rată a creditelor neperformante mai mare decât media și Teodora Petre spune că există o corelație inversă puternică între cifra de afaceri și rata neperformantelor, adică o companie tinde să-ți onoreze obligațiile de plată mai bine cu cât este mai mare.
Dificultatea băncilor este de a cerne între companiile mici pentru a le găsi pe cele viabile pentru finanțare. Acestea au nevoie în medie de credite de valori mici, de 30-40.000 de euro.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Românii au cele mai puține conturi bancare din regiune: Nu vrem să fim urmăriți!„Piața pe zona de companii mici este foarte amplă și riscul este foarte dispersat. Dacă reușești să selectezi, creșterile pot să meargă și dincolo 7-8%, cum a fost în cazul Raiffeisen”, spune Teodora Petre.
Raiffeisen Bank are una dintre cele mai mari ponderi în sectorul bancar în zona companiilor mici, adaugă Teodora Petre.
Portofoliul de credite al Raiffeisen a crescut cu peste 25% în ultimii doi ani.
Banca ce uită cu atenție la programele de garantare cu fonduri europene, unde are un istoric de peste un deceniu și prin care a plasat în piață peste 1 miliard de euro în finanțări.
CITEȘTE ȘI Taxa de pod Fetești Cernavodă și huvineta pot fi plătite direct din Mobile Banking sau Internet Banking prin CEC Bank„Anul trecut, ca măsură de susținere a creditării și a finanțării IMM-urilor mici în special, am adăugat în portofoliu trei astfel de programe de garantare, derulate cu Fondul European de Investiții, care au cumulat, pe o componentă de sub Invest EU, sume de garantare de peste 400 de milioane de euro, care au fost cele mai mari din piață la momentul respectiv. Asta înseamnă finanțări pentru IMM de peste 600 de milioane de euro pentru următorii doi ani”, spune Petre.
„Suntem într-o zonă în care putem să privim optimist spre viitor”.
În privința programelor românești cu garanții de stat, Teodora Petre cere mai mult timp pentru implementare, pentru că adesea mai rămân doar 2-3 luni pentru acest lucru de la adoptarea programelor și este vorba de sume mari care trebuie absorbite în piață, cum este cazul IMM Invest, care are un plafon de garanții de 11,5 miliarde de lei.
„În viitor, trebuie să ne acordăm mai mult timp unii altora, atunci o să facem cu toții lucrurile mai bine și mai așezat”, spune Petre.
Atenție la cererile privind sustenabilitatea!
Un mesaj pe care Teodora Petre îl transmite companiilor mici este acela că din reglementare vin condiții tot mai stringente în ceea ce privește ecologia și emisiile de carbon – așa-numita sustenabilitate, care le va afecta tot mai mult.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială va publica mai multe date, pentru a atrage investitori privați în state în curs de dezvoltare„O preocupare pe care o avem în momentul de față și care cred că este încă foarte puțin pe agenda IMM-urilor este zona de sustenabilitate. Încet-încet, mediul în care ne desfășurăm activitatea se schimbă fără să ne dăm seama. Dacă acum 3-4 ani discutam despre sustenabilitate doar din punct de vedere a ceea ce ne așteptăm să se întâmple, a ceea ce ar trebui să facem, vedem că viitorul este deja aici”, spune Petre.
Finanțările cu garanții europene deja au interdicție de a mai acoperi ceva care consumă combustibil fosil, explică Petre.
„Programele europene de garantare venite prin Invest EU sau PNRR sau prin programele regionale au înglobată deja noțiunea de sustenabilitate. Dau un exemplu foarte simplu, programele de competitivitate ale EIF (Fondului European de Investiții) nu finanțează nimic din ceea ce consumă combustibil fosil. Și asta s-a întâmplat pe nesimțite. Și cred că pentru IMM pe care le avem astăzi pe piață și mă refer la companiile mici – pentru că în zona de corporate lucrurile devin deja obligatorii și prin legislație, pentru că sunt obligați în viitorul foarte apropiat să depună tot felul de raportări oficiale - pentru zona de companii mici și foarte mici, subiectul acesta este încă foarte departe și este unul care ne va afecta mediul economic și viața și dezvoltarea companiei în viitor foarte, foarte mult”, spune Petre.
Fără cereri la moratoriul agricol
Banca nu a avut nicio cerere pentru moratoriul agricultorilor aprobat de Guvern în ianuarie. Pe de o parte, explică oficialul Raiffeisen, a existat un decalaj al moratoriului față de ciclul de creditare din agricultură, astfel că mare parte din rate fuseseră deja achitate când a fost adoptat, pe de altă parte afacerile din agricultură cu credite de la bănci a fost deja evaluate din punct de vedere al solidității și majoritatea au reușit să treacă peste hop, adaugă Petre.
Sectorul agricol avea o rată a neperformantelor de 3,5% la nivelul lunii septembrie 2023.