Industria prelucrătoare a rămas într-o zonă de contracție în martie, dar amploarea acesteia s-a atenuat semnificativ, arată indicele PMI BCR, la a doua citire publică.
Indicele PMI a fost de 49,3 puncte în martie, față de 47,1 puncte în februarie. În cele nouă luni de când sondajul este realizat în rândul managerilor de achiziții din companiile industriale românești, valoarea din martie este cea mai ridicată. Totuși, aceasta rămâne sub pragul de 50 de puncte, care indică o stagnare. Sub 50 de puncte avem o contracție, iar peste 50 de puncte o expansiune.
Comenzile noi și producția s-au redus mai puțin decât în lunile precedente, ceea ce a dus la o valoare mai mare a indicelui.
„Evoluția pozitivă din această lună se datorează în principal componentei de comenzi noi, urmată de componenta de producție, ambele înregistrând cele mai mari valori din istoria, ce-i drept scurtă, a indicelui. Cu toate acestea, ambele componente au avut valori sub pragul de 50, semnalând o scădere față de luna precedentă, însă aceasta a fost cu mult mai mică față de lunile trecute”, explică Ciprian Dascălul, economist șef al BCR.
Comenzile pentru export au continuat să tragă în jos industria manufacturieră, subliniază Dascălu, dar scăderea s-a atenuat față de lunile precedente. De altfel, economistul arată că evoluția industriei românești este în linie cu datele PMI din Germania, cea mai importantă sursă de comenzi pentru firmele industriale românești.
CITEȘTE ȘI Tona de cacao, din record în record. „Ciocolata este noul produs de lux!”„Așteptările legate de creștere, investițiile trecute și diversificarea produselor sunt citate ca fiind surse de optimism. Rămâne de văzut dacă aceste aspecte vor conduce la o creștere de competitivitate care ar compensa creșterile recente destul de mari de salarii sau dacă investițiile în automatizare și disponibilizările de personal vor fi soluții pentru a compensa costurile salariale mai mari”, spune Dascălu.
Cu comenzile noi în continuă scădere, firmele s-au concentrat pe finalizarea comenzilor existente, ceea ce a crescut rata de finalizare la cel mai rapid nivel din acest an.
Companiile au continuat să reducă locurile de muncă în martie, dar la un nivel marginal.
Alte măsuri de reducere a costurilor, în contextul comenzilor scăzute, a fost acela de a consuma stocurile de factori de producție și de a diminua achizițiile.
„Pe fondul perturbării continue a lanțurilor de aprovizionare din regiunea Mării Roșii, producătorii români de bunuri au raportat și în martie timpi medii de livrare mai lungi. Deteriorarea performanței furnizorilor a fost solidă și cea mai pronunțată din iulie (când a început colectarea datelor)”, se mai arată în rezultatul sondajului.
CITEȘTE ȘI Cele mai bune orașe din Europa pentru a începe o nouă afacere. Pe cel loc este BucureștiulO altă evoluție cu implicații economice, mai ales asupra inflației, este aceea că prețurile furnizorilor au continuat să crească. S-au scumpit materiile prime, dar firmele menționează și creșterea sarcinilor fiscale și a costului cu carburanții.
Circa un o cincime dintre producători au raportat o creștere a prețurilor factorilor de producție. Costurile mai mari au fost însă suportate mai degrabă din marja de câștig și au fost transmise doar marginal clienților.
„Creșterea prețurilor materiilor prime a încetinit marginal în martie, după ce a înregistrat cea mai mare valoare în februarie din cauza taxelor mai mari și prețurilor mai mari la combustibili. Această creștere a prețurilor de input a fost în general acompaniată de marje de profit mai mici, având în vedere că prețurile la poarta fabricii au crescut mai lent”, arată Dascălu.
Un alt sondaj (ESI - Economic sentiment indicator) realizat în rândul firmelor din România de către Comisia Europeană, care include și firmele din sectore precum servicii, comerț și construcții, arată o revenire a încrederii managerilor români în martie.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cât va costa mielul de Paște? Răspuns oficialRaportul BCR privind indicele PMI pentru industria prelucrătoare din România este compilat de S&P Global pe baza răspunsurilor primite la chestionarele trimise managerilor de achiziții dintr-un panel de aproximativ 400 de producători. Panelul este stratificat pe sectoare detaliate și dimensiunea forței de muncă a companiilor, în funcție de contribuția la PIB. Colectarea datelor a început în iulie 2023.
PMI reprezintă o medie ponderată a următorilor cinci indici: Comenzi noi (30%), Producție (25%), Ocuparea forței de muncă (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) și Stocurile de achiziții (10%).
Sondajele PMI sunt realizate în peste 40 de țări, inclusiv în cele mai multe țări europene.