Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank propun acționarilor un dividend record, egal cu jumătate din profitul net înregistrat anul trecute de fiecare bancă. Raiffeisen a închis 2023 cu un rezultat net record, în timp ce BCR a avut cel mai mare profit de după criza financiară, conform datelor analizate de Profit.ro.
BCR, parte a grupului Erste, a doua cea mai mare bancă din România, vrea să transfere acționarului austriac, care controlează aproape integral banca, un dividend de 1,24 miliarde de lei (circa 247 de milioane de euro la cursul curent) din profitul pe anul trecut.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
BCR a încheiat 2023 cu un profit net de 2,32 miliarde de lei, aproape dublu față de cel din anul precedent. Exprimat în lei este cel mai mare profit din istoria băncii, însă în euro, la circa 466 de milioane de euro, rămâne sub rezultatul de peste 510 milioane de euro din 2008 (care actualizat cu inflația înseamnă și mai mult în realitate).
Banca și-a majorat anul trecut activele la aproape 109 miliarde de lei (circa 22 de miliarde de euro, dintre care creditele sunt de peste 11 miliarde de euro echivalent), în timp ce capitalurile au atins 12,5 miliarde de lei sau peste 2,5 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI FOTO Miliardarul Richard Branson și-a făcut publice evaluările școlare și a dezvăluit că avea dislexie nediagnosticată: Sper că acest lucru va inspira pe oricine ar putea avea dificultăți la școală chiar acumBanii rămași din profit după distribuirea dividendului vor intra în rezerve.
Raiffeisen Bank vrea să trimită către banca mamă din Austria un dividend de 860 de milioane de lei (circa 173 de milioane de euro). Grupul și-a majorat anul trecut profitul în România de la 1,26 miliarde de lei la 1,7 miliarde de lei. Profitul băncii a fost ușor mai mare decât profitul total al grupului. Banii nedistribuiți acționarilor vor intra în rezervele băncii.
Istoric, calculat în euro, profitul de aproape 342 de milioane de euro de anul trecut este de departe cel mai mare din istoria de două decenii a Raiffeisen Bank în România, de când a cumpărat Banca Agricolă.
Activele Raiffeisen au sărit la aproape 71 de miliarde de lei anul trecut, față de sub 63 de miliarde de lei în 2022. Creditele reprezentau aproape 42 de miliarde de lei sau 8,4 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI Samara, plecat de la șefia Bringo, mutare prezentată de Profit.ro, anunță că a fost recrutat de Leroy MerlinBanca avea capitaluri de 7,6 miliarde de lei (circa 1,5 miliarde de euro) la sfârșitul lui 2023.
Începând cu 2003, Raiffeisen a obținut profituri cumulate de peste 2,5 miliarde de euro și a transmis acționarului (incluzând și dividendul propus pentru anul trecut) circa 1,1 miliarde de euro.
CITEȘTE ȘI VIDEO Explozii într-un depozit de muniții al armatei indoneziene, într-un complex militar lângă JakartaBCR, în schimb, a început să plătească dividende mai consistente abia în ultimii trei ani, în timp ce plata dividendelor de după criză s-a reluat abia în 2019 (pentru anul 2018), după o pauză de 8 ani. BCR a obținut profituri de sub 2,8 miliarde de euro între 2006, anul privatizării, și 2023. Erste a încasat, cu dividendul propus pentru 2023, circa 1,1 miliarde de euro în total, și a plătit pentru BCR, inclusiv pentru răscumpărările de acțiuni de la angajați și SIF-uri, peste 4,8 miliarde de euro, din care 4,1 miliarde de euro cash. Despre privatizarea BCR și timpul în care își vor recupera austriecii investiția puteți citi mai multe aici.
AGA BCR are loc pe 26 aprilie, iar cea a Raiffeisen cu o zi mai devreme.