Banca Națională a României a păstrat dobânda cheie la 7% pe an, în linie cu așteptările analiștilor. După o scădere peste așteptări a inflației pe finele anului trecut, banca centrală se așteaptă la o reaccelerare a inflației în debutul lui 2024, ca urmare a creșterii taxării de către guvern, dar și ca inflația să încetinească mai rapid ulterior.
Banca Națională a României este așteptată din nou de către analiști să mențină dobânda cheie al ședința de politică monetară din 13 februarie. Din mai ar putea veni însă prima scădere a dobânzii cheie, deși relaxarea de facto a condițiilor monetare a început deja prin excedentul record de lichiditate.
Creșterea dobânzilor, pe fondul inflației încă ridicate, și costul mic al riscului au alimentat profiturile băncilor la un nou nivel record în 2023, în creștere cu o treime față de anul precedent.
Conducerea BRD Société Générale propune un dividend de 1,4 lei pe acțiune din profitul de 1,66 miliarde de lei din 2023. Chiar dacă dividendul e cu jumătate mai mare decât cel din 2022, ponderea acestuia în profit e sub media istorică, la care banca ar vrea să revină „când situația o va permite”. BRD se așteaptă să vireze o sumă consistentă în taxa pe veniturile bancare introdusă de guvernul PSD-PNL. Pe de altă parte, chiar dacă anticipează o scădere a dobânzilor, banca estimează că va menține un nivel ridicat al veniturilor bancare.
Noul CEO al BRD Groupe Societe Generale, Maria Rousseva, a declarat că banca pe care o conduce este una în creștere și țintește în continuare locul 3 în piață, iar poziția de manager al unei compani listate o obligă să fie foarte atentă în declarații, ca răspuns la solicitarea de a comenta recentele informații privind demersurile acționarului majoritar francez de a vinde banca din România.