Salariile medii anuale din România au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și au sărit peste cele din Grecia, în condițiile unei inflații ridicate, dar și a stabilității cursului de schimb. Românii sunt pe locul patru de la coadă în ceea ce privește salariile nominale, și la sub jumătate din media UE. Calculele se bazează pe salariile brute, care în România sunt considerabil mai mari decât cele nete, în comparație cu alte țări.
Grupul italian UniCredit a încheiat primele 9 luni din acest an cu un profit în creștere cu 22% față de perioada similară a anului trecut. Au crescut veniturile din dobânzi și au scăzut costurile cu provizioanele de risc, dar taxa bancară a mâncat din venitul net.
Industria manufacturieră românească a rămas în teritoriu de contracție pentru a patra lună la rând, potrivit indicelui PMI BCR publicat de S&P Global. Firmele raportează scăderi ale producției, comenzilor și numărului de angajați, dar și presiuni inflaționiste în creștere.
Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României au scăzut cu peste 2,9 miliarde de euro în octombrie, în principal ca urmare a unor plăți pentru datoria externă a statului.
Grupul austriac Erste a încheiat primele 9 luni cu un profit net de 2,52 miliarde de euro, în creștere cu 8,9% față de aceeași perioadă a anului trecut, pe fondul creșterii rezultatului operațional, deși au crescut și costurile cu riscul. BCR, subsidiara din România, a contribuit cu 15% la profitul net.