BCR revizuiește în scădere puternică prognoza de creștere economică a României. ING studiază o mișcare similară

BCR revizuiește în scădere puternică prognoza de creștere economică a României. ING studiază o mișcare similară
scris 14 nov 2024

Economiștii Băncii Comerciale Române au redus sever, de la 1,9% la 0,8% prognoza privind creșterea economică a României în acest an, ca urmare a datelor (din nou) dezamăgitoare publicate azi de Statistică pentru trimestrul al treilea. ING Bank estimează că economia ar putea crește cu doar 1% în acest an, sub prognoza „optimistă” a băncii, pe care însă o menține în așteptarea altor detalii.

Datele semnal pentru trimestru al treilea au surprins din nou negativ. Creșterea anuală a accelerat de la 0,9% la 1,1%, însă a fost semnificativ sub așteptările pieței de 1,6% și cele ale Erste de 2%.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și altele cresc cu 4,4% anul următor, iar în 2026 cu 5%, nu după evoluția inflației. Introducerea acestui calendar a fost cerută de mediul privat CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Accizele la băuturi spirtoase, vinuri spumoase și altele cresc cu 4,4% anul următor, iar în 2026 cu 5%, nu după evoluția inflației. Introducerea acestui calendar a fost cerută de mediul privat
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Față de trimestrul al doilea, PIB a stagnat în termeni reali, comparativ cu o așteptare de 0,5% a BCR și de 0,6% a pieței. După 9 luni, economia a crescut cu doar 0,9%.

„Creșterea de 0,9% este dezamăgitoare, având în vedere potențialul României. Chiar dacă economia va evolua peste așteptări în trimestrul al patrulea, este improbabil să schimbe semnificativ perspectiva acestuia an”, arată economiștii ING Bank România Valentin Tătaru și Ștefan Posea.

GRAFIC România a redevenit cea mai scumpă piață de energie din UE de la începutul lunii noiembrie. A treia zi consecutivă cu preț record CITEȘTE ȘI GRAFIC România a redevenit cea mai scumpă piață de energie din UE de la începutul lunii noiembrie. A treia zi consecutivă cu preț record

Detaliile privind creșterea PIB vor fi publicate în 6 decembrie, dar analiștii deja speculează care ar putea fi sursele acestei evoluții slabe.

ING consideră că cel mai probabil consumul și investițiile au contribuit la creșterea PIB, în timp ce exporturile nete au tras în jos dinamica. De asemenea, seceta a afectat producția agricolă în timp ce în servicii activitatea a fost mai dinamică în zonele care beneficiază de investițiile în derulare.

BCR consideră însă că, potrivit datelor cu frecvență ridicată, consumul a încetinit în T3 2024, în timp ce exporturile nete au continuat probabil să influențeze negativ creșterea economică, deși datele lunare arată o diminuarea a impactului comparativ cu T2.

China anunță măsuri antidumping pentru coniacul importat din UE CITEȘTE ȘI China anunță măsuri antidumping pentru coniacul importat din UE

„Agricultura rămâne o incertitudine și îngrijorare majoră în acest trimestru. Cifrele de producție au fost scăzute, afectate de secetă, care probabil a trage în jos creșterea economică generală. Pe de altă parte, probabil că investițiile au continuat să contribuie pozitiv, ajutate de cheltuielile statului”, arată Vlad Ioniță, analist la departamentul de cercetare al BCR.

Producția agricolă a fost redusă după standardele istorice, cu scăderi de peste 40% față de media pe 5 ani la floarea soarelui, porumb și cartofi, arată analiza BCR. Seceta a dus la creșteri semnificative ale prețurilor, de 3% pe lună în ultimele 3 luni la legume, în timp ce fructele s-au scumpit cu 8% în octombrie.

BCR reduce de la 1,9% la 0,8% prognoza de creștere economică pentru acest an. „Ne menținem prognoza de 2,8% pentru anul următor, deși riscurile sunt ca dinamica să fie mai mică, în funcție de măsurile fiscale ce vor fi introduse cel mai probabil la începutul anului 2025”, arată Ioniță.

Consultant fiscal, despre Legea plafonării dobânzilor: Exemplu de aplicare. Clientul trebuie să ia atitudine, să sesizeze,dacă dobânda lui nu respectă legea. Valabil și pentru contractele în derulare CITEȘTE ȘI Consultant fiscal, despre Legea plafonării dobânzilor: Exemplu de aplicare. Clientul trebuie să ia atitudine, să sesizeze,dacă dobânda lui nu respectă legea. Valabil și pentru contractele în derulare

„Pe total, datele de azi pun noi presiuni pe prognoza noastră de creștere de 1,3% pentru 2024. Dacă lucrurile rămân cum sunt, imaginea acestui an devine destul de consistentă cu un avans de doar 1%”, arată și economiștii ING Bank.

ING menține însă estimarea de 1,3% până la publicarea detaliilor de la Statistică, pe care le consideră cruciale pentru a înțelege situația.

viewscnt
Afla mai multe despre
crestere economica
crestere pib
prognoza crestere economica
crestere impozite
crestere taxe