Grupul Banca Transilvania a încheiat primele 9 luni cu un profit net de 3,9 miliarde de lei, în creștere cu 70% față de aceeași perioadă a anului trecut, inclusiv ca urmare a unor câștiguri excepționale din achiziția, în acest an, a OTP Bank și BCR Chișinău, în valoare de peste 800 de milioane de lei.
Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 3,9 miliarde de lei, din care cel al băncii este de 2,7 miliarde de lei. Subsidiarele și participațiile de capital au contribuit cu peste 391 milioane lei la profitabilitatea Grupului BT, iar câștigul din achiziții a contribuit cu 807,4 milioane lei la profitul net al Grupului BT.
Câștigul din achiziția BCR Chișinău S.A. este de 133 de milioane de lei, determinat ca diferență între contraprestația plătită (în sumă de 57 de milioane de lei) și partea din valoarea justă a activelor și datoriilor BCR Chișinău S.A. la data preluării controlului (în sumă de 190 de milioane de lei).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Câștigul din achiziția societatilor din grupul OTP este de 674,5 milioane de lei - BT a plătit grupului ungar 1,71 miliarde de lei și a calculat o valoare justă a activelor și datoriilor OTP Bank Romania S.A. si a celorlaltor subsidiare OTP de 2,39 miliarde de lei.
"Am intrat în linie dreaptă cu integrarea OTP Bank România, implementată în timp record. Suntem un grup financiar integrat atât vertical, cu segmente complementare - de la aplicații, unități, ATM-uri, acceptare carduri la comercianți și e-commerce, până la procesare de numerar – cât și orizontal, prin companiile din Grupul BT", spune Ӧmer Tetik, directorul general al BT. "Continuăm strategia de creștere, în beneficiul clienților și al acționarilor pentru că România are nevoie de bănci mari pentru a finanța economia”, adaugă el.
Banca precizează că veniturile excepționale nu sunt impozabile, după ce a pierdut un proces cu ANAF în care a cerut să nu fie impozitat venitul excepțional din achiziția Volksbank.
Venituri operaționale în creștere puternică
Veniturile nete din dobânzi s-au majorat cu o treime, la 5 miliarde de lei, comparativ cu primele 9 luni din 2023.
Veniturile nete din comisioane au crescut cu circa 15%, la 1,1 miliarde de lei.
Venitul net din tranzacționare a crescut cu 23%, la aproape 647 de milioane de lei.
În total, veniturile operaționale ale Grupului BT au ajuns la 7,23 miliarde lei (+28,4% an/an).
Cheltuielile operaționale ale Grupului BT au ajuns la 3,6 miliarde lei (+34% an/an). Aici se remarcă mai ales creșterea cheltuielilor cu personalul, cu peste 26%, la 1,83 miliarde de lei, în timp ce cheltuielile cu provizioanele s-au redus ușor, cu 6%, la 212 milioane de lei și capitolul alte cheltuieli operaționale a crescut cu 58%, la 1,19 miliarde de lei.
Banca a calculat și un impozit pe cifra de afaceri (taxa bancară de 2% din veniturile brute) de 205 milioane de lei la nivelul grupului pentru primele 9 luni din acest an, inclus în capitolul alte cheltuieli. Acesta este suplimentar impozitului de 16% pe venitul net, calculat la 530 de milioane de lei cu toate deducerile.
ROE s-a îmbunătățit față de primele nouă luni ale anului trecut și a ajuns la 29,34%, de la 25,79% la 9 luni în 2023.
Soldul provizioanelor BT a crescut cu 7,5%, ajungând la 4,7 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2023, când a fost de 4,4 miliarde lei.
Pe de altă parte, costul riscului a scăzut de la 0,25% la 0,14%.
Rata creditelor neperformante a fost de 2%, în scădere cu circa 0,2 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut.
Solvabilitatea, cu profitul inclus, a crescut de la circa 23% în septembrie 2023 la 26,3%.
Creștere puternică a activelor, după achiziții
Activele grupului au crescut cu 18,1% față de finele anului trecut, la 199,7 miliarde de lei, în timp ce creditele nete și creanțele din leasing s-au majorat cu 24,6%, la 94,2 miliarde de lei.
Banca Transilvania a avut o creștere de 9,1% a activelor totale în primele nouă luni ale anului, susținută de expansiunea cu 9,2% a creditelor nete acordate persoanelor fizice și companiilor (față de decembrie 2023).
Valoarea creditelor BT acordate persoanelor fizice a crescut cu 5,7% față de sfârșitul anului trecut, iar soldul creditelor acordate persoanelor juridice prezintă o expansiune de 11,5%.
Soldul creditelor nete au înregistrat o creștere 23% față de sfârșitul anului trecut, pe când creanțele din leasing au crescut cu 56,2%. 83% din creditele nete și creanțele din leasing acordate la nivel de Grup BT sunt acordate prin Banca Transilvania.
Finanțările clienților persoane fizice au ajuns la nivel individual la 33,2 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate a fost de 6,2 miliarde lei în primele nouă luni din 2024.
Au fost acordate peste 18.000 de credite pentru IMM-uri, în valoare de peste 5 miliarde lei. 12 miliarde lei au fost împrumuturile pentru companii, soldul creditelor brute la nivel individual ajungând la 49,6 miliarde lei.
Depozitele clienților Băncii Transilvania au ajuns la 142,8 miliarde lei (+6,2% față de finalul anului anterior), din care 52% reprezintă depozite la termen.
Creșteri ale tranzacțiilor
BT a ajuns la 6,6 milioane de carduri în portofoliu, din care aproximativ 4,2 milioane sunt inclusiv carduri digitale în aplicații, în special în BT Pay. Cumpărăturile efectuate cu cele 6,6 milioane carduri au crescut ca valoare cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut.
În primele nouă luni ale anului 2024, plățile efectuate cu telefonul mobil au înregistrat o creștere semnificativă, de 38%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.