Crește numărul tranzacțiilor online, cresc și fraudele. Deși acestea au elemente tehnice, rămân în esență tot fraude de inginerie socială. E nevoie de vigilență, spune Flavia Popa, secretar general al BRD. Când de vorba de bani, trebuie să fim atenți la linkurile pe care le accesăm și la ferestrele unde băgăm datele. Dacă ni se cer date despre conturi și carduri la telefon, regula e că nu le dăm!
Românii încă au o problemă în a pune bani deoparte, cheltuie tot și la sfârșitul lunii se trezesc că nu le ajunge salariul. Cum pot să schimbe lucrurile? În primul rând trebuie puse cheltuielile lunare pe hârtie, să știi de unde pornești, spune Vlăduț Roman, personal banker BCR, care povestește că și el a fost cheltuitor când era mai tânăr. La începutul lunii pui banii deoparte, abia apoi faci cheltuielile obligatorii și cu ce mai rămâne pe cele „de plăcere”. Mai este loc în acest calcul financiar și de investiții costisitoare precum creșterea unui patruped? Depinde!
Strategia CEC Bank din ultimii ani a fost aceea de a fi printre principalele bănci care să atragă economisiri de la clientelă, arată Adina Elena Călin, directoarea direcției produse și servicii bancare al băncii de stat. CEC are cea mai extinsă rețea teritorială, mare parte în rural. Deși banca merge spre digitalizare, va menține și o prezență importantă în localitățile mici, care să deservească seniorii – peste 700.000 au conturi la CEC Bank, arată Călin, la Maratonul de Educație Financiară de la Profit TV.
Horia Constantinescu, care a avut un discurs extrem de caustic la adresa băncilor după ce le-a sancționat și i-a acuzat pe toți cei care i-au pus la îndoială argumentele că sunt „portavocile băncilor”, a plecat din fruntea ANPC pentru a candida la primăria Constanței din partea PSD. De altfel, presa a relatat că era măsurat pentru candidatură chiar în momentul în care dădea amenzi băncilor și făcea conferințe de presă în care nu răspundea întrebărilor jurnaliștilor (după bănci, Constantinescu a trecut la război împotriva supermarketurilor).
Banca Națională a României se arată îngrijorată de efectele pe care creșterea salariilor le-ar putea avea asupra inflației și competitivității economiei, potrivit minutei celei mai recente ședințe de politică monetară. Retorica BNR cu privire la dinamica salariilor, inclusiv în ceea privește majorarea salariului minim precum și creșterea lefurilor la stat, este mai aspră decât în ultima vreme. Analiștii au vorbit recent despre indicii ale unei spirale salarii-prețuri.