Indicatorii de încredere s-au deteriorat în toate sectoarele economiei românești în mai, mai ales în comerț. Și consumatorii sunt mai pesimiști. Cu toate acestea, pe ansamblu, datele indică încă spre o creșterea a economiei în trimestrul al doilea.
Sistemul bancar a încheiat primele trei luni din acest an cu un profit de aproape 3,8 miliarde de lei, în creștere cu 11% față de aceeași perioadă din anul trecut. Cele mai recente comparații la nivel european arată că băncile românești sunt în continuare printre cele mai profitabile, ca urmare a unor marje nete de dobândă duble față de media UE. Pe de altă parte, costul cu riscul este cel mai ridicat și ponderea expunerii pe titluri de stat este a doua cea mai mare.
Rata de creștere reală a creditului neguvernamental s-a apropiat cel mai mult de zona pozitivă în ultimele 19 luni în aprilie. Creditul acordat populației dă semne clare de revenire în ultimele luni an, mai ales în ceea ce privește creditul de consum, în timp ce creditul pentru locuințe pare să fi ieșit din zona de contracție. Și creditarea firmelor a revenit cu două luni bune, după două slabe.
ING Bank România a încheiat primul trimestru din acest an cu un profit net de 347 de milioane de lei, cu 1% mai mare decât rezultatul din aceeași perioadă a anului trecut. Activele totale au crescut cu 14,1% și veniturile cu 11,3%.
Consiliul Concurenței va unifica sau va publica simultan rezultatele investigațiilor privind posibilele înțelegeri pentru creșterea ROBOR, respectiv pentru scoringul la credite. Președintele Bogdan Chirițoiu spune că nu vrea ca eventualele amenzi să fie excesive. În următoarea perioadă va fi publicată și o sinteză a analizei tematice pe piața bancară.