Producția de credite noi în lei a scăzut puternic în ultimele luni, pe fondul creșterii dobânzilor. Mai mult, inflația mare face ca până și creditul ipotecar nou să aibă o dinamică reală negativă și creșterea de sold din ultimul este cea mai anemică când avem date. Firmele au redus puternic cererea de credite în monedă națională și s-au îndreptat către euro.
Miliardarul indian Sanjeev Gupta urmează să majoreze din nou capitalul Băncii Române de Credite și Investiții, pe care a cumpărat-o în urmă cu trei ani de la Dorinel Umbrărescu.
Apetitul investitorilor pentru titlurile de stat românești a crescut în ultima săptămână, în contextul turbulențelor din piețele bancare internaționale. Randamentele au scăzut atât în piața primară, cât și în cea secundară. Guvernul a emis deja 44% din obligațiuniule programate pentru piața internă în acest an și 70% din cele de pe externă.
Economia românească este așteptată să încetinească serios în acest, dar să aibă cea mai mare creștere reală din regiune. Dinamica PIB ar urma să accelereze anul viitor, când va fi din nou cea mai ridicată între țările din Europa Centrală și de Est. Pe de altă parte, deficitul de cont curent este așteptat să rămână la un nivel foarte ridicat, mult peste media regională.
ING Bank România a încheiat anul trecut cu un profit net de 1,06 miliarde de lei, în relativă stagnare față de 2021, pe fondul creșterii veniturilor cu o zecime, dar și a majorării costurilor cu provizioanele. Sucursala băncii olandeze anunță și o creștere cu o zecime a creditelor, sub rata inflației.