Scădere puternică a dobânzilor la care se împrumută statul. Randamentul pe termen lung scade sub cel al Ungariei

Scădere puternică a dobânzilor la care se împrumută statul. Randamentul pe termen lung scade sub cel al Ungariei
scris 11 aug 2022

Obligațiunile în lei au înregistrat joi o nouă scădere importantă a randamentelor. Ministerul Finanțelor a emis datorie pe 7 ani pe o cerere puternică și la o dobândă cu peste jumătate de punct procentual mai mică decât în urmă cu o săptămână.

De ce este important: Dobânzile plătite de stat pentru finanțarea datoriei sunt în scădere consistentă în ultimele trei-patru săptămâni. Dobânda medie la un an a scăzut cu circa 1,6 puncte procentuale, la 7,3%, în timp ce cea la 10 ani s-a redus cu peste 1,3 puncte procentuale, la 7,8%.

Urmărește-ne și pe Google News

De asemenea interesant: Mișcarea de corecție a randamentelor este una sincron în regiune, pe fondul îmbunătățirii percepției de risc a piețelor și a reducerii așteptărilor de întărire a politicilor monetare din economiile avansate. Cel mai mult au beneficiat titlurile poloneze, ale căror randamente au căzut cu 2,5 pp de la finele lunii iunie, când atinseseră 8% la 10 ani și cele cehești, cu o reducere de peste 2 pp a randamentului, la sub 4%.

Ministerul Finanțelor a scos, joi, în piață două emisiuni de datorie. A luat 455 de milioane de lei pe termen foarte scurt, de 3 luni, prin certificate de trezorerie cu 7,14%, la o cerere dublă față de prospectul de 300 de milioane de lei.

DOCUMENT Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare de peste 6 miliarde lei pentru investiții. Statul s-a uitat în portofel și a aprobat...4 proiecte din 193 CITEȘTE ȘI DOCUMENT Companii românești și străine au solicitat statului ajutoare de peste 6 miliarde lei pentru investiții. Statul s-a uitat în portofel și a aprobat...4 proiecte din 193

Obligațiunile cu scadența în februarie 2029 au atras subscrieri de 1,25 miliarde de lei față de un prospect de 300 de milioane de lei. Finanțele au împins împrumutul la 938,5 milioane de lei, la un randament mediu de 7,75% și unul maxim mai piperat la 7,81%. În urmă cu o săptămână, randamentul pentru o emisiune de titluri scadente în iulie 2029 a fost de 8,36%.

Scădere puternică a dobânzilor la care se împrumută statul. Randamentul pe termen lung scade sub cel al Ungariei

Licitațiile Ministerului de Finanțe s-au bucurat de o cerere ridicată începând cu a doua jumătate a lunii iulie, și guvernul a extins de fiecare dată de atunci sumele împrumutat, încercând să recupereze după o primă jumătate de an când licitațiile au mers foarte prost.

INFOGRAFICE Topul restaurantelor fast-food din România - Mesopotamia vine din urmă, în luptă cu giganții CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE Topul restaurantelor fast-food din România - Mesopotamia vine din urmă, în luptă cu giganții

Luni, MFP a plasat peste 5 miliarde de lei prin două emisiuni, cu mult peste prospect.

Scădere puternică a dobânzilor la care se împrumută statul. Randamentul pe termen lung scade sub cel al Ungariei

De la începutul lunii, MFP a luat 9,85 miliarde de lei din piață, față de un prospect anunțat de 3,76 miliarde de lei.

Dobânzile plătite de stat pentru finanțarea datoriei sunt în scădere consistentă în ultimele trei-patru săptămâni. Dobânda medie la un an a scăzut cu circa 1,6 puncte procentuale la 7,3%, în timp ce cea la 10 ani s-a redus cu peste 1,3 puncte procentuale la 7,8%.

Erdogan s-a înțeles cu Putin ca Turcia să plătească gazele rusești în ruble CITEȘTE ȘI Erdogan s-a înțeles cu Putin ca Turcia să plătească gazele rusești în ruble

Mișcarea de corecție a randamentelor este una sincron în regiune, pe fondul îmbunătățirii percepției de risc a piețelor și a reducerii așteptărilor de întărire a politicilor monetare din economiile avansate. Cel mai mult au beneficiat titlurile poloneze, a căror randamente au căzut cu 2,5 pp de la finele lunii iunie, când atinseseră 8% la 10 ani și cele cehești, cu o reducere de peste 2 pp a randamentului la sub 4%.

Titlurile în lei s-au apreciat mai puțin, însă cea mai slabă evoluție au avut-o cele în forinți maghiari, în cazul cărora randamentul a ajuns peste cel al României cu câteva puncte de bază.

Scădere puternică a dobânzilor la care se împrumută statul. Randamentul pe termen lung scade sub cel al Ungariei

Ungaria a înregistrat și o criză valutară moderată în ultima perioadă, calmată de creșterea dobânzii cheie la 10,75%, nivel aproape dublu față de cel din România, și mai ales de creșterea anticipațiilor din piață că guvernul de la Budapesta va rezolva conflictul cu Uniunea Europeană astfel încât să primească fonduri de la Bruxelles.

BNR a rectificat în sus prognoza de inflație pentru acest an și următorul, însă a semnalat totodată că politica monetară și-ar putea domoli ritmul de înăsprire pe finele lui 2022, cântă vreme inflația se va încadra în nou estimare de plafonare și apoi scădere către 13,9% în decembrie.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica