Banca Națională a României a păstrat neschimbată politica monetară, în linie cu așteptările analiștilor. Banca centrală vede riscuri mai mari de creștere prețurilor din penuria de legume la nivel european și din decizia cartelului OPEC de reducere a producției de petrol, în timp ce la riscurile economice se adaugă și efectele crizelor bancare din SUA și Elveția asupra piețelor emergente.
Banca Națională a României este așteptată să mențină neschimbate ratele de politică monetară în ședința ținută marți, 4 aprilie. Banca centrală ar putea adopta, însă, un ton mai strict ca urmare a deprecierii ușoare a leului din ultima săptămână, pe fondul unui excedent ridicat de lichiditate în piață.
Indicatorul de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) crește de la 1 aprilie, dar cu un pas mai mic decât în lunile precedente. Din toamnă va urma prima reducere din ultimii doi ani. O scădere mai abruptă vedem deja în cazul cotațiilor ROBOR.
Raiffeisen Bank a emis o nouă serie de obligațiuni adresate investitorilor instituționali cu scadența în patru ani și jumătate.
Guvernul a cerut Băncii pentru Locuințe a Raiffeisen să plătească penalitățile de 151 de milioane de lei în 30 de zile în urma deciziei Curții de Conturi privind prima de stat. Raiffeisen a obținut însă suspendarea plăților la aceeași instanță unde cererea BCR pe aceeași speță a fost respinsă. Grupul austriac continuă să reducă activitatea Băncii pentru Locuințe, care a fost lăsată fără aproape toate creditele.