Rata anuală a inflației a scăzut în martie la 14,5% de la 15,5% în februarie, în special pe fondul unui efect de bază. Inflația lunară rămâne ridicată. Banca centrală aștepta o scădere mai semnificativă a inflației anuale în cea mai recentă prognoză.
Una dintre tranzacțiile care au propulsat Banca Transilvania pe locul 1 în topul băncilor din România.
Ministerul Finanțelor a scos din nou în piață seria de obligațiuni în lei cu cea mai lungă scadență, pe o cerere bună din partea băncilor și randamente în scădere. Analiștii BCR apreciază că titlurile românești au randamente apropiate de valoarea justă, dar că deținerile mari de datorie de către investitorii internaționali au crescut și sensibilitatea obligațiunilor în lei la climatul de pe piețele globale.
Băncile au scumpit creditele noi pentru populație la începutul lui 2023 la un nou maxim al ultimului deceniu. Cu scăderea cotațiilor ROBOR din ultimele luni și potențialul punct de inflexiune al IRCC, am putea fi aproape de vârful scumpirilor la credite – împrumuturile pentru firme s-au ieftinit din nou ușor. De cealaltă parte, dobânzile la depozitele noi au scăzut din nou, pentru a patra lună la rând, în condițiile în care băncile stau pe un munte de lichiditate.
Sistemul bancar și-a majorat cu un sfert excedentul de lichiditate în raport cu BNR în martie și a ajuns la un nou nivel record, ceea ce a determinat o nouă scădere a dobânzilor. BNR a cumpărat din nou titluri de stat, după o pauză de 9 luni.