Contul curent al balanței de plăți a înregistrat un deficit de 949 de milioane de euro în ianuarie, față de 1,14 miliarde de euro în prima lună a anului trecut. Îmbunătățirea a venit pe fondul creșterii deficitelor din comerțul cu bunuri și din contul de venituri primare, evoluții contrabalansate, însă, de creșterea excedentelor din servicii și din contul de venituri secundare. Anul trecut deficitul de cont curent a atins un nou record nominal și a depășit pragul de 9% din PIB, fiind considerat ”deosebit de îngrijorător” de către banca centrală. De partea pozitivă a lucrurilor, investițiile străine directe continuă să crească.
Au fost multe oportunități de creștere în ultima perioadă pentru firme și multe companii mici și mijlocii au crescut prin intermediul finanțărilor cu garanții de stat sau europene, spune Marinela Mihalcea, șef produse financiare retail la UniCredit Bank, în cadrul evenimentului IMM – Soluții de supraviețuire în criză și oportunități de creștere, organizat de către Profit.ro. Ea se așteaptă ca băncile și mediul de afaceri să se bazeze tot pe creditele garantate în perioada următoare și remarcă adaptabilitatea firmelor și creșterea competențelor financiare în rândul IMM.
Rata anuală a inflației a crescut de la 15,1% în ianuarie la 15,5% în februarie, pe fondul scumpirii alimentelor. Inflația lunară a accelerat semnificativ.
Autoritățile din SUA au decis să asigure accesul deponenților băncii falimentare Silicon Valley Bank la sumele integrale din conturi începând de luni. Mai mult, Rezerva Federală a anunțat și o facilitate de finanțare de urgență pentru sistemul bancar, care să asigure deponenții că banii lor sunt în siguranță.
OTP Bank România a încheiat 2022 cu un profit net în scădere cu 40% la 34,6 milioane de lei, pe fondul creșterii puternice a provizioanelor. Dinamica creditării s-a înjumătățit față de 2021.