Economiștii OTP Bank anticipează o încetinire a creșterii economice în acest an, pe fondul scăderii consumului. România va evita însă o recesiune tehnică și așteptările sunt și că economiile avansate vor rămâne pe creștere în acest an, chiar dacă aceasta va fi una redusă. Inflația mai mică va determina BNR să reducă dobânzile începând cu jumătatea anului și chiar să o facă substanțial până în iarnă, în condițiile în care creditarea a intrat pe o pantă descendentă, remarcă analiștii băncii ungare. Criza bancară din SUA, extinsă în Elveția, ar putea fi un factor de risc pentru regiune. Din riscurile interne, cum ar fi pericolul ca unele sume din PNRR să nu fie primite din cauza eșecului reformării sistemului pensiilor speciale, analiștii OTP cred că impactul va fi relativ redus și nu se poate compara cu ceea ce sa întâmplat Ungariei.
Guvernul a trimis BCR decizia de plată de 389 de milioane de lei pentru obligațiile accesorii generate de decizia Curții de Conturi în cazul Băncii pentru Locuințe. BCR a încercat să obțină, fără succes, suspendarea executării acestei plăți și a făcut încă un provizion uriaș, care a mâncat din profitabilitatea grupului. Austriecii vor să încaseze, însă, un dividend record pentru rezultatul de anul trecut.
Banca Comercială Română intenționează să emită o nouă rundă de obligațiuni de nivel 1 suplimentar (AT1), cunoscute și sub numele de "contingent convertibles" sau "CoCo". Acestea sunt cele mai riscante tipuri de obligațiuni pentru creditori și au devenit celebre în criza recentă a Credit Suisse.
ING Bank a finanțat companii mici și mijlocii cu credite pentru tranziția la sustenabilitate în valoare de 17 milioane de lei în ultimul an, de la înființarea unui departament specializat pentru astfel de împrumuturi, arată Marius Gavrea, manager specializat tranzacții la sucursala băncii olandeze din România. Banca se uită la domenii precum energia și eficientizarea energetică, economia circulară și mobilitatea urbană, în timp ce antreprenorii sunt mânați în special de câștigurile de costuri și de reducere a presiunii pe lanțurile de furnizare atunci când aleg practici sustenabile.
Creditul neguvernamental a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în termeni reali în februarie, pe fondul unei creșteri anemice a soldului nominal, sub inflația ridicată. Depozitele sunt și ele în scădere în termeni reali, dar într-o ușoară recuperare în ultimele luni. Masa monetară a accelerat ușor.