BCR revizuiește în sus prognoza pentru industrie în acest an, după revenirea puternică a producției din martie

BCR revizuiește în sus prognoza pentru industrie în acest an, după revenirea puternică a producției din martie
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 14 mai 2024

Banca Comercială Română a revizuit în sus prognoza pentru evoluția industriei în acest an, după ce cifrele publicate de Statistică pentru martie au venit cu o surpriză pozitivă majoră.

Producția industrială a crescut cu 3,8% în martie față de aprilie și cu 2,8% față de martie 2023, de la o scădere de 1,6% față de anul anterior în februarie și una de 3,9% în ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ După o discuție Ciolacu-Chirițoiu, Consiliul Concurenței va demara o anchetă privind creșterea prețului la detergenți CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După o discuție Ciolacu-Chirițoiu, Consiliul Concurenței va demara o anchetă privind creșterea prețului la detergenți
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Analiștii așteptau ca industria să-și continue declinul anual cu o scădere de 1,9%, în timp ce BCR vedea o ameliorară ușoară, până la o contracție de 0,7%.

Industria manufacturieră, cea mai importantă, a crescut cu 5% față de februarie și cu 3,7% în termeni anuali, cea mai mare de după noiembrie 2022.

Industria minieră a scăzut cu 2,2% față de februarie și cu 1,6% an/an, în timp ce cea producția energetică a crescut cu 1% în termeni lunari, dar a scăzut cu 1,1% în termeni anuali (dinamică ameliorată însă față de lunile precedente).

Ca urmare a evoluțiilor in aprilie, BCR revizuiește estimarea de creștere pentru producția industrială în acest an de la 2% la 3,1%, după o contracție de 2,5% anul trecut.

Bancherii se plâng că nu au pe cine să mai crediteze și de concurența neloială generată de reglementare CITEȘTE ȘI Bancherii se plâng că nu au pe cine să mai crediteze și de concurența neloială generată de reglementare

„Indicatorii de încredere s-au îmbunătățit în ultima vreme, economia zonei euro prinde viteză și consumul populației este puternic, ceea ce crește cererea pentru bunurile de consum produse local”, arată Eugen Sinca, analist BCR.

Amintim că indicele BCR PMI pentru industria manufacturieră a urcat în aprilie la 51,5 puncte, de la 49,3 puncte, fiind pentru prima oară în zona de expansiune de când se realizează sondajul în România.

Totodată, încrederea managerilor în economia românească a crescut semnificativ în martie și aprilie, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, în timp ce optimismul consumatorilor a revenit, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
productia industriala
industria manufacturiera