Grupul italian UniCredit, prezent și în România, și-a majorat profitul cu 24% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din 2023, la 2,6 miliarde de euro.
Venituri nete au crescut cu 7%, la 6,3 miliarde de euro, pe fondul creșterii veniturilor nete din dobânzi cu 8,5% la 3,6 miliarde euro și și a celor din comisioane cu 3,3% la 2,1 miliarde de euro, evoluție pusă de bancă pe seama creșterii activității comerciale.
„Ca rezultat direct al investițiilor noastre în creșterea fluxurilor diversificate de comisioane și în consolidarea liniilor de apărare, precum și a flexibilității oferite prin excesul de capital, vom continua să demonstrăm o rentabilitate structurală sustenabilă ridicată și cele mai bune randamente pentru acționari în diferite medii macro”, spune Andrea Orcel, președintele executiv al UniCredit.
Costurile operaționale s-au majorat cu 0,7% față de anul precedent.
Raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu 3 puncte procentuale, ajungând la 36,2%.
Profitabilitatea, măsurată prin randamentul capitalurilor tangibile, a crescut cu 2,8 puncte procentuale, la 19,5%.
Rata capitalului de rang 1 a crescut ușor, cu 0,2 pp, la 16,23%.
Costul cu riscul a rămas relativ stabil, la 10 puncte de bază.
CITEȘTE ȘI Raiffeisen Bank România – profit de 390 milioane lei în primul trimestru. Tranzacții cu 25% mai mari prin utilizarea cardurilor bănciiCreditele brute au crescut cu 5,6% la 384,3 miliarde de euro, în timp ce depozitele s-au majorat cu 3,8% la 458,7 miliarde de euro.
Creditele neperformante brute au scăzut cu 4% ca volum la 12,1 miliarde de euro.
Previziunile privind profitul net pentru exercițiul financiar 2024 s-au îmbunătățit, ajungând la peste 8,5 miliarde de euro.
La aproape 36 de euro, acțiunile UniCredit sunt la cea mai ridicată valoare nominală de după criza economică și financiară.