Grupul austriac Erste a încheiat primele 6 luni din 2022 cu un profit net de 1,14 miliarde de euro, în creștere cu 24% față de aceeași perioadă din anul trecut, pe fondul întoarcerii unor cheltuieli cu provizioanele și a majorării veniturilor din dobânzi și comisioane. Erste anunță că va pune accesibilitatea împrumuturilor ipotecare pe primul loc în agenda grupului în următorii ani și vrea să extindă în țările din regiune modelul de locuințe accesibile construite în vederea închirierii. În România, BCR a eliberat o parte din provizioanele constituite pentru potențialele riscuri generate de legislația de protecțiea consumatorilor.
Erste a înregistrat o creștere a veniturilor nete din dobânzi de aproape 16% la 2,84 miliarde de euro, pe fondul creșterii ratelor de dobândă în piețe precum Cehia, Ungaria și România, dar și ca urmare a creșterii împrumuturilor în sold. Veniturile nete din comisioane au crescut cu peste o zecime la 1,21 miliarde de euro. Din tranzacționare grupul a înregistrat o pierdere de 533 de milioane de euro, față de un venit de 43 de milioane de euro în 2021, pe fondul reevaluării activelor deținute – concomitent veniturile din instrumente financiare au crescut la 517 milioane de euro de la circa 84 de milioane de euro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Veniturile operaționale au crescut cu 9,4% la 4,15 miliarde de euro, în timp ce cheltuielile au crescut cu 8,7% la 2,29 miliarde de euro – ultimele ca urmare a creșterii salariilor cu 3,7% și mai ales a cheltuielilor administrative cu aproape 24% la 718 milioane de euro. Grupul a înregistrat pe venituri provizioane de 26 de milioane de euro, față de o cheltuială de 83 de milioane de euro în primele 6 luni din 2021. În ansamblu, venitul net atribuibil acționarilor a crescut cu 24% la 1,14 miliarde de euro - banca propune un dividend de 1,6 euro/acțiune.
Randamentul capitalurilor s-a îmbunătățit de la 11,3% la 13,5%, în timp ce raportul cost/venituri s-a îmbunătățit foarte ușor la 55%.
La capitolul alte venituri grupul a înregistrat, printre altele, un rezultat pozitiv de aproape 42 de milioane de euro ca urmare a eliberării unui provizion legat de legislația de protecție a consumatorilor din România.
Rata creditelor neperformante a scăzut la un nou minim istoric de la listarea grupului la bursă la 2,2%, de la 2,5%.
”Ratele ridicate ale inflației și creșterea prețurilor imobiliare reprezintă din ce în ce mai mult o provocare pentru oamenii din Europa. În acest context, Erste Group implementează inițiative strategice în următorii ani pentru a asigura și promova în continuare sănătatea financiară a oamenilor de pe piețele de bază ale Erste”, arată banca.
Grupul vrea să extindă și în alte piețe modelul de case subvenționate din Austria, unde a oferit finanțare de 1 miliard de euro pe an pentru construcția a peste 6.000 de locuințe. Următoarele beneficiare sunt Cehia și Slovacia, dar pregătește un concept similar și pentru Ungaria, România și Croația. În total, până în 2030, ar urma să fie construite 15.000 de apartamente în vederea închirierii la prețuri accesibile.
Banca și-a majorat portofoliul de credite ci 6,3% la 191,5 miliarde de euro, cele mai mari creșteri fiind în Austria și Cehia. Depozitele de la clientelă au crescut cu 7,1% la 225,5 miliarde de euro.
Erste se așteaptă la o creștere a creditului de o cifră, în zona superioară, în acest an, în condițiile în care avansul economic este estimat la 2-5% pentru țările din regiune.
Rata capitalului de bază de nivel 1 a scăzut cu 0,3 puncte procentuale la 14,2%.