Băncile au acordat credite într-un ritm accelerat și în iunie, mai ales în sectorul companiilor, unde dinamica anuală a ajuns la circa 27% atât pentru împrumuturile în lei, cât și pentru cele în valută. Depozitele în lei au scăzut ușor și au continuat să încetinească în dinamică. A încetinit și creșterea masei monetare, pentru a șasea lună la rând.
Indicatorii monetari arată evoluții mixte în luna iunie. Pe deoparte, creditarea nu dă semne de încetinire și crește mai rapid decât inflația ajunsă la 15,1%, iar pe de altă parte, depozitele scad în dinamică pentru a șasea lună la rând. Tot în pierdere de viteză este și creșterea masei monetare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Creditul neguvernamental a crescut cu 17,5% față de anul precedent la 352,8 miliarde de lei, o creștere de 7,5 miliarde de lei față de mai, cel mai ridicat avans nominal de la perioada de dinaintea crizei financiare. Ritmul este, de asemenea, cel mai ridicat de după jumătatea lui 2009 și în accelerare pentru a treia lună la rând – tendința pe termen mai lung, fără a lua în calcul variațiile lunare minore, arată o creștere continuă de la jumătatea lui 2020.
Creditul în lei a crescut cu 1,3% față de mai la 254,2 miliarde de lei, în timp ce dinamica anuală a ajuns la 19%, mai ales ca urmare a creșterii creditului pentru companii cu 26,7% pe an la 109,2 miliarde de lei, în timp ce împrumuturile acordate populației în monedă națională au crescut cu 13,8%.
CITEȘTE ȘI Haosul din turism - Ce l-a provocatCreditul în valută a accelerat puternic în iunie – soldul a crescut cu 4,7% față de mai la echivalentul a 98,6 miliarde de lei, în timp ce dinamica anulă a ajuns la 13,7%. Toată creșterea de sold vine din sectorul companiilor, unde împrumuturile au crescut cu 6,7% într-o singură lună la 72,8 miliarde de lei, în timp ce dinamica anuală a ajuns la 27,1% pe an. Creditul în valută acordat populației a continuat să scadă, în lipsă de noi împrumuturi, și dinamica anulă a ajuns la -12,2%.
Depozitele private au rămas nemodificate față de mai la 481,1 miliarde de lei, în timp ce rata anuală de creștere a fost de 9,8%.
Depozitele în lei au scăzut cu 0,1% față de mai la 300,1 miliarde de lei, de această dată ca urmare a scăderii depunerilor companiilor cu 0,6%, în timp ce populația și-a majorat depunerile cu 0,2% la 156,9 miliarde de lei. În termeni anuali depozitele în lei au crescut cu 5,7% - depozitele în lei ale populației au scăzut cu 0,5%, în timp ce cele ale firmelor au crescut cu 13,4%. Depozitele la termen în lei ale populației au continuat să stea în teritoriu negativ față de anul trecut ca dinamică la -3%.
Depozitele în valută au continuat să crească în iunie (+0,3% la 180,1 miliarde de lei echivalent) și au ajuns la o rată anuală de creștere de 17,5%, mult superioară celei pentru lei. Depozitele în valută ale populației au rămas neschimbate în prima lună de vacanță la 126,5 miliarde de lei, în timp ce față de iunie 2021 ritmul de creștere este de 14,2%. Depozitele firmelor în valută au continuat să crească și în iunie (+0,9%) și au ajuns la un rată anuală de 26,2%.
CITEȘTE ȘI Șefa FMI: Inflația va fi probabil adusă sub control anul viitor, când majorările de dobânzi își vor face efectulMasa monetară a rămas practic nemodificată față de mai, în timp ce dinamica anuală a încetinit la 9,6% de la 12,6%, respectiv 15,8% la finele lui 2021. Ritmul anual al masei monetare M1, cea mai importantă componentă, a încetinit la 10,9% pe an, la jumătatea față de nivelul de la începutul anului, pe fondul creșterii mai lente a numerarului în circulație și a depozitelor overnight (care au crescut în iunie, dar se află în scădere față de nivelul de la finele anului trecut).
Banca Națională a României speră să crească economisirea în lei prin majorarea ratelor de dobândă (rata cheie a fost crescută succesiv de la 1,5% la 4,75%) – aflate cu mult sub inflație – ceea ce ar duce la o temperare a cantității de bani în circulație (numerar și disponibilități la vedere) și posibil la o încetinire a inflației.