Costurile de împrumut ale României cresc pe seama majorărilor de dobânzi ale BCE. Inflația surprinde negativ

Costurile de împrumut ale României cresc pe seama majorărilor de dobânzi ale BCE. Inflația surprinde negativ
scris 12 sep 2022

Ministerul Finanțelor a împrumutat 290,5 milioane de lei din piața internă la un randament în creștere. Politica monetară la nivel european a devenit mai restrictivă la finele săptămânii trecute, ceea ce a atras creșterea costurilor de împrumut pentru majoritatea țărilor. În România, inflația a crescut din nou peste așteptări, în august.

Finanțele au plasat obligațiuni în piață sub prospectul de 300 de milioane de lei, în condițiile în care cererea din partea investitorilor a fost de puțin peste 404 milioane de lei. randamentul mediu al obligațiunilor cu scadența în aprilie 2028 scoase luni la licitație a ajuns la 8,38%, față de 8% la finele lunii august.

Urmărește-ne și pe Google News

Banca Centrală Europeană a crescut vineri dobânzile cu 0,75 puncte procentuale, dinamică ce a adus și o corecție pentru unele titluri de stat. În Europa Centrală și de Est cele mai afectate au fost obligațiunile României și Ungariei – în cazul titlurilor în lei pe 10 ani randamentul a depășit din nou 8% pe an, în timp ce titlurile în forinți au spart bariera de 9% pe an și și-au amplificat evoluția mult mai slabă comparativ din ultima lună.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Inflația a reaccelerat în august la 15,3% de la 15% pe an în iulie, pe fondul amplificării inflației de bază de la 10,4% la 11,2% pe an. Analiștii chestionați de Bloomberg vedeau inflația la 15,2% în august.

GRAFIC Deficitul de lichiditate al băncilor s-a adâncit din nou. Dobânzile au accelerat peste creșterile decise de BNR CITEȘTE ȘI GRAFIC Deficitul de lichiditate al băncilor s-a adâncit din nou. Dobânzile au accelerat peste creșterile decise de BNR

BCR și-a majorat prognoza de inflație pentru finele acestui an de la 13,9% la 15% și de la 7,9% la 8,4% pentru următorul. Banca Națională a României vede inflația la 13,9% la finele acestui an și la 7,5% la finele lui 2023.

Din cauza inflației aflate din nou peste prognoză, BCR crede că banca centrală livra o creștere de 0,75 puncte procentuale în ședința din octombrie, față 0,5 pp cât așteaptă acum piața. La 5,5%, BNR are cea mai mică dobândă cheie din regiune, față de 7% în Cehia, 11,75% în Ungaria și 6,75% în Polonia. Rata Lombard este de 6,5% la lei și este considerată de analiști drept principala dobândă a BNR în acest an, având în vedere deficitul de lichiditate din piața interbancară.

Cehia a raportat o inflație de 17,2% în august, în scădere cu 0,3 puncte procentuale față de iulie, și sub așteptările analiștilor de 17,7%.

Banca Transilvania prognozează o diminuare a dobânzii pe 10 ani la 7,6% în acest an, 5,7% în 2023 și 5,1% în 2024.

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica