Banca Națională a României a menținut neschimbată rata cheie la 7% pe an, în linie cu așteptările analiștilor. Banca centrală menționează incertitudinile mari care planează asupra inflației de anul viitor, în condițiile modificărilor fiscal-bugetare recent adoptate, care cele mai multe vor intra în vigoare de la 1 ianuarie.
Banca Națională a României va menține rata cheie la 7%, cred analiștii. Deși momentul reducerilor de dobândă se apropie, acesta s-ar putea să nu vină prea repede. Motivul? Creșterile de taxe ar putea menține inflația la un nivel mai ridicat pentru mai multă vreme.
Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) urmează să fie aplicat la același nivel de aproape 6% începând cu 1 octombrie, respectiv 1 ianuarie 2024. Ratele medii ale ROBOR la 3 și 6 luni au scăzut însă în trimestrul al treilea, ceea ce va aduce o reducere de rată pentru clienții băncilor cu credite luate înainte de primăvara lui 2019. Mai mult, diferența dintre media ROBOR și IRCC a revenit în intervalul istoric de jumătate de punct procentual.
Românii sunt tot mai conștienți de nevoia unui fond de urgență, mai puțin de jumătate dintre angajații full-time, cu vârste între 30 – 45 de ani, reușesc să economisească bani, arată un studiu realizat la cererea Băncii Comerciale Române.
Alianța de guvernare PSD-PNL s-a gândit că strânge prea puțini bani din taxa specială pe veniturile băncilor.