Economiștii se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să mențină dobânda cheie la 7% în ședința de politică monetară de azi, 7 august, când va fi aprobat și noul raport privind inflația. Inflația este așteptată să fi coborât la un nivel de o singură cifră în iulie, dar unii analiști vorbesc deja de un risc în creștere privind prețurile de consum, având în vedere modificările fiscale inerente.
Noile măsuri fiscale pregătite de autorități și impactul acestora în economie vor fi anunțate la Maratonul Impactul Fiscalității în Economie, programat să fie organizat de PROFIT NEWS TV pe 10 august, cu participarea celor mai importanți actori implicați
BNR a modificat dobânda cheie ultima oară în ianuarie, când a majorat-o cu 0,25 puncte procentuale la nivelul curent de 7% pe an.
Rata anuală a inflației a coborât la 10,3% în iunie, de la 10,6% în mai și de la 16,4% la finele anului trecut, mai ales pe fondul unui efect de bază. De altfel, inflația s-a menținut peste prognoza BNR și estimările analiștilor de 10,2% la jumătatea anului. De asemenea, rata inflației de bază, deși a coborât cu 0,1 puncte procentuale la 13,5%, s-a menținut peste prognoza BNR de 13,3%.
”Prognoza actualizată de inflație ar putea avea mici modificări, deși riscurile în creștere privind indicele prețurilor de consum, inclusiv din modificările fiscale, este probabil să fie subliniate”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.
Banca centrală vede inflația la 8,9% la finele lunii septembrie, la 7,1% la finele anului curent și la 4,2% la sfârșitul lui 2024.
Pe de altă parte, Guvernul PSD-PNL discută majorări de taxe și impozite pentru acoperirea deficitului bugetar ieșit din țintă, inclusiv creșterea accizelor, care au impact direct asupra inflației.
Consensul analiștilor este că BNR va menține neschimbată rata cheie la ședința din august și chiar până la finele anului.
”Dacă luăm în considerare că nu va fi o deviere semnificativă de la prognoza BNR de inflație, vedem rata cheie neschimbată până la mijlocul lui 2024. Riscul asupra estimării noastre vine din evaluarea comparativă a BNR față de banca centrală poloneză, deși este probabil să întârzie față de cea din urmă cu cel puțin cu câteva trimestre odată cu începerea ciclului de relaxare”, arată Dascălu.
Argumentul economistului BCR este acela că în termeni efectivi politica monetară a BNR este mai relaxată decât pare la prima vedere – în contextul excedentului de lichiditate record din sectorul bancare, relevantă este rata dobânzii la facilitatea de depozit, aflată la 6%, în timp ce rata cheie a polonezilor este la 6,75%.
CITEȘTE ȘI Elon Musk: Lupta în cușcă cu Mark Zuckerberg va fi transmisă în direct pe platforma de socializate XING Bank se așteaptă, de asemenea, ca rata cheie să fie menținută la 7% și ca BNR să nu ofere o orientare cu privire la deciziile viitoare (foward guidance).
”Ne menținem punctul de vedere cu privire la o primă reducere a dobânzii în primul trimestru al anului 2024, cu o dobândă cheie de 5,5% până la finele lui 2024. Ciclul de relaxare va fi justificat de o inflație mai scăzută, dar probabil temperat de randamentele din piețele centrale și cele regionale, deoarece diferențialul de dobândă nu se poate restrânge excesiv”, arată Valentin Tătaru, economistul șef al ING România.
Banca olandeză vede inflația în scădere la un nivel de o singură cifră în iulie la 9,6% pe an, pentru prima dată după februarie 2022, în timp ce BCR vede inflația la 9,8%, pe fondul unui efect de bază favorabil.