Erste Group a încheiat primul semestru cu un profit net în creștere cu 31% la 1,49 miliarde de euro, pe fondul creșterii veniturilor din dobânzi și a revenirii veniturilor din tranzacționare. Grupul a crescut mult sub inflație portofoliul de credite, dar spune că se așteaptă ca economiile din Europa Centrală și de Est să evite recesiunea și să crească în acest an, susținute de o piață puternică a forței de muncă și de scăderea prețurilor la energie. Conducerea propune un dividend de 2,7 euro/acțiune.
”Așteptările actuale ale economiștilor sunt ca piețele de bază ale Erste Group să evite recesiunea în 2023 și, de fapt, să înregistreze o creștere reală a PIB-ului. După ce au atins niveluri de două cifre în 2022, ca urmare a prețurilor excepțional de ridicate la energie, presiunile inflaționiste sunt de așteptat să se diminueze în 2023. Piețele de forță de muncă sunt puternice în continuare și ar trebui să susțină performanța economică în toate țările unde activează Erste Group”, arată grupul în rezultatele publicate la Viena.
Balanța contului curent este de așteptat să se îmbunătățească în 2023, beneficiind de o scădere a prețurilor la energie. De asemenea, soldurile fiscale ar trebui să se consolideze din nou după deficite bugetare semnificative în 2022. Se estimează că datoria publică ca pondere în PIB în toate piețele Erste Group să fie în general stabilă și, prin urmare, să rămână semnificativ sub media zonei euro, mai arată Erste.
Venitul net din dobânzi al grupului a crescut cu circa 26% la 3,56 miliarde de euro, mai ales pe fondul creșterii ratelor de dobândă.
Venitul net din comisioane a avansat cu circa 5% la 1,27 miliarde de euro, mai ales pe fondul veniturilor mai mari din plăți.
Rezultatul net din tranzacționare a ajuns la 270 de milioane de euro, de la o pierdere de circa 533 de milioane de euro.
Capitolul de câștiguri/pierderi din instrumente financiare măsurate la valoare justă prin contul de profit și pierdere a înregistrat o pierdere de circa 64 de milioane de euro, față de un câștig de 517 milioane de euro în 2022. În acest cont sunt înregistrate obligațiunile marcate la piață, care în ultimul an au înregistrat creșteri ale randamentelor, deci valori de piață mai reduse.
Venitul operațional a crescut cu aproape un sfert la 5,16 miliarde de euro.
Cheltuielile administrative generale au crescut cu puțin peste 8% la 2,47 miliarde de euro, pe fondul creșterii cheltuielilor de personal cu aproape 13% la 1,46 miliarde de euro, în condițiile creșterii salariilor. Numărul de angajați ai grupului a rămas relativ neschimbat la peste 45.600.
Categoria altor cheltuieli administrative a crescut cu 3% la 718 milioane de euro.
CITEȘTE ȘI Începe Programul Rabla local. Care sunt pașii care trebuie urmațiÎn ansamblu, rezultatul operațional a crescut cu 44,5% la 2,69 miliarde de euro, iar raportul cost/venit s-a îmbunătățit cu peste 7 puncte procentuale la 47,9%.
Provizioanele pentru riscul de credit au rămas relativ constante la 900 de milioane de euro, nivel înregistrat și la finele lunii martie.
Rata creditelor neperformante a rămas neschimbată la 2%, în timp ce gradul de acoperire cu provizioane a crescut cu 2 puncte de bază la 96,7%.
Capitalul de bază de nivel 1 a crescut cu 1,4 miliarde de euro al 24,5 miliarde de euro. Rata capitalului de bază de nivel 1 a crescut cu 0,7 puncte procentuale la 14,9%.
Activele grupului au crescut cu 6,2% la 344 de miliarde de euro. Creditarea a avansat cu doar 1,4%, mult sub inflație, la 204,9 miliarde de euro, în timp ce depozitele de la clientelă au crescut cu 7,6% la 241,1 miliarde de euro.
Erste Group se așteaptă la o creștere netă a împrumuturilor în acest an în jurul a 5% și la o menținere a costurilor cu riscul la sub 10 puncte de bază.
Grupul plănuiește un dividend de 2,7 euro pe acțiune pentru anul fiscal 2023 și vrea o răscumpărare de acțiuni în volum de 300 de milioane de euro.