Cea mai mare parte a profiturilor adiționale de 100 de milioane de euro după acordul dintre UniCredit și Alpha Bank urmează să vină din România, arată Andrea Orcel, președintele grupului italian. El spune că se uită în continuare la oportunități de achiziții în Europa Centrală și de Est. De cealaltă parte, șeful grupului Alpha spune că vânzare activelor din România va aduce aceleași venituri recurente pentru acționari, dat fiind faptul că va păstra o cotă în banca rezultată după fuziune.
Acționarii UniCredit Bank România și AlphaBank România au decis fuziunea celor două subsidiare, care vor duce la formarea celei de-a treia celei mai mari bănci din România. Grecii de la AlphaBank vor păstra o cotă de 9,9% din noua entitate și vor încasa 300 de milioane de euro în cash.
Banca Transilvania a pierdut și în calea extraordinară de atac în procesul împotriva Fiscului în care este obligată să plătească cel puțin 387 de milioane de lei ca impozit suplimentar pentru profitul din achiziția Volksbank în 2015. Fiscul a mai făcut un control și pentru impozitele pe anii 2017 și 2018.
Vara a fost o perioadă bună pentru agențiile bancare, care au reușit să vândă mai multe credite pentru populație decât în prima parte a anului. Deși s-a ajuns la un record nominal de vânzări în ultimele luni de credite de locuințe, și apropiate de record pentru cele de consum, inflația mare face ca lucrurile să nu arate atât de bine în termeni reali. Totodată, firmele continuă să stea la distanță de împrumuturile scumpe în lei, dar nici dinamica în valută nu mai este cea din prima jumătate a anului.
OTP Bank a primit oferte de la Banca Transilvania și Raiffeisen Bank pentru vânzarea băncii din România, aflată pe locul 10 după active. Surse din piață au declarat pentru Profit.ro că Banca Transilvania ar fi favorită să câștige. Pe de altă parte, OTP ar vrea mai mulți bani decât sunt dispuse cele două bănci concurente să ofere.