GRAFICE Creditarea accelerează ușor în vară, depozitele scad

GRAFICE Creditarea accelerează ușor în vară, depozitele scad
scris 24 iul 2023

Creditul intern a crescut ușor în prima lună de vară, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul creșterii împrumuturilor în monedă națională. Pe de altă parte, depozitele au scăzut ușor, pentru prima oară după octombrie 2022, în timp ce masa monetară a stagnat, după o accelerare în ultimele luni.

Creditul neguvernamental a crescut în iunie cu 0,8% față de mai, la 375,4 miliarde de lei, un avans de circa 3 miliarde de lei, al doilea cel mai mare din acest an. Este a doua lună consecutivă de creștere. Mai mult, datele ”reale”, ajustate cu inflația, arată o creștere de 0,4% în iunie, comparativ cu o stagnare în luna precedentă și scăderi în cele mai multe din lunile din ultimul an și jumătate, de când inflația a explodat.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Pompierii români au ajuns pe insula Rodos, puternic afectată de incendii CITEȘTE ȘI VIDEO Pompierii români au ajuns pe insula Rodos, puternic afectată de incendii
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Evoluția din iunie este o combinație între accelerarea creditării, pe de o parte, și încetinirea inflației lunare la 0,4%, un ritm încă ridicat, dar mai apropiat de evoluțiile prețurilor din anii de dinainte de 2022.

GRAFICE Creditarea accelerează ușor în vară, depozitele scad

În termeni anuali însă, creditul în lei a continuat să încetinească de la 7,9% la 6,4%, în timp ce în termeni reali s-a contractat cu 3,5% (față de -2,5% în mai), chiar dacă inflația anuală s-a redus cu 0,3 puncte procentuale la 10,3%. Încetinirea creditării în față de iunie 2022 vine pe fondul lunilor precedente mai slabe – mai ales intervalul octombrie-februarie.

Revenire pentru creditarea în lei în iunie

Creditul în lei a crescut luna trecută cu 1,4% la 255 de miliarde de lei, în timp ce cel în valută (exprimat în lei) a scăzut cu 0,3%  la 120,4 miliarde de lei.

Cât de mult a crescut numărul nopților foarte calde pe timp de vară și ce este „insula” urbană de căldură CITEȘTE ȘI Cât de mult a crescut numărul nopților foarte calde pe timp de vară și ce este „insula” urbană de căldură

Avansul din iunie a făcut ca dinamica soldului de împrumuturi în monedă națională să treacă în teritoriu pozitiv la 0,3% - însă rămâne în teritoriu puternic negativ în termeni reali la -9%.

Creditul în valută a crescut cu 22% față de anul trecut, pe fondul creșterii împrumuturilor firmelor cu o treime, salt ce aduce aminte de vremurile de dinainte de criza financiară, când împrumuturile în valută erau foarte căutate datorită dobânzilor mai mici.

Firmele s-au împrumutat însă mai mult de la bănci în monedă națională în iunie, cu o creștere de sold de 2,6%, în timp ce în valută și-au redus pasivele cu 0,1%.

Populația și-a majorat soldul de credite în lei cu 0,5% față de mai la 147,6 miliarde de lei și l-a redus pe cel în valută cu 1,2% la 23,3 miliarde de lei.

Depozitele au scăzut în iunie cu 0,1% la 533,3 miliarde de lei și dinamica anuală a încetinit la 10,8%, foarte aproape de rata inflației. Depozitele în lei au scăzut luna trecut cu 0,5% la 361,9 miliarde de lei, dar rămân pe un avans de 20,3% în termeni anuali, în timp ce cele în valută au crescut cu 0,6%, la 171,4 miliarde de lei, dar rămân pe scădere față de anul trecut cu 4,9%.

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au crescut cu 1,9% față de luna anterioară, până la 194,2 miliarde de lei și cu 23,7% (12,2% în termeni reali) față de aceeași perioadă a anului anterior. Depozitele în valută ale populației, exprimate în lei, au scăzut cu 0,3% față de luna mai 2023, până la 120,4miliarde de lei și au scăzut cu 4,8 la sută față de anul trecut.

Masa monetară a rămas nemișcată față de mai la 624,5 miliarde de lei, dar s-a redus cu 0,4% în termeni nominali. Față de iunie 2022 creșterea este de 9,7% în termeni nominali, în timp ce real a înregistrat o scădere de 0,5%.

În ultimele luni vedem o reaccelerare a masei monetare. În structură, depozitele la termen au crescut accelerat în ultimul an, cu circa 45% la 236 de miliarde de lei, în timp ce depozitele overnight au scăzut cu 9% la 281,9 miliarde de lei, pe măsură ce populația și firmele au încercat să protejeze măcar parțial economisirile de efectele inflației ridicate.

EXCLUSIV Operațiune după modelul FinTechOS: Acționari ai Druid transferă participații către o firmă din Olanda. Plan de a extinde compania către piața din SUA CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operațiune după modelul FinTechOS: Acționari ai Druid transferă participații către o firmă din Olanda. Plan de a extinde compania către piața din SUA

În iunie am văzut însă o creștere de aproape 760 de milioane de lei a numerarului în circulație la 106,4 miliarde de lei (în timp ce ritmul anual a accelerat la 8,4%), în timp ce depozitele la termen au scăzut cu 7 miliarde de lei și banii din conturi curente au crescut cu 6 miliarde de lei.

GRAFICE Creditarea accelerează ușor în vară, depozitele scad

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
depozite
crestere depozite
depozite valuta
masa monetara