Rezervele valutare administrate de Banca Națională a României s-au redus în noiembrie cu 1,67 miliarde de euro, la 61,17 miliarde de euro. Scăderea nu poate fi explicată în totalitate prin plata unor datorii externe.
Finanțele au împrumutat 500 de milioane de lei la cel mai ridicat randament de după mai 2023. În piața interbancară, ratele ROBOR și cele la tranzacțiile interbancare au crescut abrupt în ultima săptămână, ceea ce se transpune într-o dobândă mai mare la creditele acordate firmelor și populației.
Indicatorul privind încrederea în economia românească (ESI) s-a menținut în noiembrie la cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, pentru a doua lună la rând, pe fondul evaluărilor mai bune ale managerilor din sectorul comerțului și mai ales a creșterii optimismului consumatorilor înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare. Ultimul trimestru ar putea aduce o dinamizare a creșterii economice.
Costurile de împrumut ale României au crescut din nou semnificativ luni, continuând tendința din ultima săptămână, în condițiile derapajului fiscal și al rezultatului surprinzător de la alegerile prezidențiale. Finanțele nu au reușit să ia 600 de milioane de lei de la bănci, din cauza dobânzilor prea ridicate.
Randamentele cerute de investitori la împrumuturile pe 10 ani ale statului au continuat să crească vertiginos în ultima zi de dinaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, la aproape 7,3% pe an, cel mai ridicat nivel de după aprilie 2023.