PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Nicoleta Deliu, Școala de Bani, BCR, despre cum să facem economii într-o perioadă dificilă și ce să facem cu banii. ”Atenție foarte mare la împărțirea bugetului!”

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Nicoleta Deliu, Școala de Bani, BCR, despre cum să facem economii într-o perioadă dificilă și ce să facem cu banii. ”Atenție foarte mare la împărțirea bugetului!”
scris 20 sep 2022

Regula 50/30/20 este foarte importantă pentru a pune bani deoparte, spune Nicoleta Deliu, coordonator Școala de Bani, un proiect al Băncii Comerciale Române. Chiar dacă perioada curentă, cu inflație ridicată, este una mai dificilă, putem în continuare să facem economii dacă suntem atenți la cheltuielile mici. Banii puși deoparte ar trebui apoi să fie investiți după o piramidă investițională în funcție de risc și după discuțiile cu un expert.

”Atenție foarte mare la împărțirea bugetului! Există o regulă ideală de împărțire a bugetului care spune că 50% din bani sunt pentru acoperirea nevoilor, 30% pe partea de dorințe și 20% pe economisire. E adevărat că în perioada asta s-ar putea să fie un pic mai complicat să ne ținem de toate regulile, dar cred că este esențial să rămânem în buget. S-ar putea să economisim mai puțin, să dăm mai puțini bani pe dorințe, dar să rămânem în buget”, spune Nicoleta Deliu, la Maratonul de Educație Financiară organizat de Profit News TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Conferința, având Autoritatea de Supraveghere Financiară ca partener instituțional, este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, XTB, ING, eToro, CSALB, OTP Bank, UNSAR, BCR

Rata inflației a depășit 15% pe an în această vară, fiind la cele mai ridicate niveluri din ultimii 19 ani, ceea ce a pus presiune pe bugetele familiilor, în condițiile în care nu peste tot veniturile au crescut suficient pentru a compensa creșterile de prețuri - salariul mediu net în economie a crescut în iulie cu doar 12% față de anul precedent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Chiar și în condițiile comprimării venitului disponibil se pot face economii, și primul gând când facem bugetul lunar ar trebui să fie despre cum să punem bani deoparte, chiar dacă nu reușim să acoperim ponderea de 20%, spune Deliu. ”Numai și gestul de a pune bani deoparte poate să ajute foarte mult. În timp reflexul acesta să îmbunătățește”.

De unde pot veni economiile pentru ca la finele lunii să rămânem pe plus?

PROFIT NEWS TV Maratonul de Educație Financiară - Nicoleta Deliu, Școala de Bani, BCR, despre cum să facem economii într-o perioadă dificilă și ce să facem cu banii. ”Atenție foarte mare la împărțirea bugetului!”

”Atenția la cheltuielile mici! Nu există miracole, dar ce putem să facem este să ne uităm cu mult mai multă atenție la cum ne cheltuim banii și să reducem de acolo de unde nu este necesar. Există discuția de a nu te duce la supermarket flămând și du-te întotdeauna cu listă. Cred că în această perioadă este foarte important. Poate că economiile nu sunt fabuloase, o economie de 20-30 de lei nu înseamnă foarte mult, dar adunate – 10-20 de lei de două ori pe săptămână, de patru ori pe lună - înseamnă o sumă”.

Deliu mai spune că putem să folosim mai puțin mașina și mai mult transportul în comun, să schimbăm toate becurile din casă care consumă mult cu altele de tip LED, să fim mai atenți la consumul de apă și energie, să fim atenți cu cheltuielile în oraș pe articole mici de mâncare și băutură.

Pentru destinația banilor după ce i-am pus deoparte Deliu recomandă sfatul unui om priceput la investiții: ”Mergeți și vorbiți cu cineva care se pricepe, cu un expert!”.

Ca regulă generală Deliu explică piramida investițională de riscuri și randamente. La baza acesteia sunt investițiile sigure, care să asigure un fond de urgență. Apoi urmează investițiile pe termen mai lung în asigurări și pensia privată, produse cu un risc mic.

”Dacă vrem să ne păstrăm stilul de viață și la bătrânețe, partea de pensie privată este foarte importantă. După calcule avem 40% din venitul din viața activă la pensie și avem nevoie de minim 80% ca să ne fie bine și la bătrânețe. Diferența vine dintr-o pensie privată, dintr-o asigurare cu capitalizare”, explică Deliu.

În vârful piramidei să află investițiile cu randamente potențiale mai ridicate, dar care vin la pachet și cu riscuri mai mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
educatie financiara
economisire
scoala de bani
investitii