UniCredit a încheiat primul semestru cu un profit net de 133 de milioane de euro (circa 658 de milioane de lei), în creștere cu 65% față de primele 6 luni din 2022. Rezultatul vine pe fondul creșterii puternice a veniturilor din dobânzi și tranzacționare.
Creditul intern a crescut ușor în prima lună de vară, pentru a doua lună consecutiv, pe fondul creșterii împrumuturilor în monedă națională. Pe de altă parte, depozitele au scăzut ușor, pentru prima oară după octombrie 2022, în timp ce masa monetară a stagnat, după o accelerare în ultimele luni.
Dobânzile la depozitele la termen au scăzut din nou în mai, pe fondul excesului ridicat de lichiditate din sectorul bancar și al scăderii perspectivelor de inflație. De cealaltă parte, unele credite au continuat să se scumpească. Cu ”înghețarea” IRCC la circa 6% și scăderea ROBOR în ultimele luni, mai e loc de alte creșteri de dobânzi? Când ar putea veni scăderile.
Ministerul Finanțelor a emis titluri noi la schimb cu unele existente în piață ce urmau să ajungă la scadență în octombrie. Finanțele au un vârf de plată în această toamnă, în condițiile în care mai multe serii de obligațiuni trebuie răscumpărate într-un timp scurt, și au accelerat din nou împrumuturile în piața internă.
Piața muncii a revenit între principalele preocupări ale Băncii Naționale a României, în condițiile în care salariile cresc cu două cifre. Banca centrală este preocupată mai ales de creșterea ”deosebit de alertă și în continuă accelerare” a costului unitar cu forța de muncă, mai ales în industrie. Pe fondul unei penurii de muncitori calificați, BNR vede în continuare presiuni de creștere a salariilor, însă se așteaptă ca acestea să fie temperate de răcirea creșterii economice.