ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut în martie, dar sub așteptări. Creșterea de prețuri lunară se menține ridicată

ULTIMA ORĂ Rata inflației a scăzut în martie, dar sub așteptări. Creșterea de prețuri lunară se menține ridicată
scris 13 apr 2023

Rata anuală a inflației a scăzut în martie la 14,5% de la 15,5% în februarie, în special pe fondul unui efect de bază. Inflația lunară rămâne ridicată. Banca centrală aștepta o scădere mai semnificativă a inflației anuale în cea mai recentă prognoză.

Analiștii estimau că inflația va scădea la 14,2-14,4%, în funcție de sondaj, după ce inflația accelerase peste așteptări de la 15,1% în ianuarie la 15,5% în februarie. Prognoza BNR, publicată acum două luni, arăta inflația la 14,1% la finele lunii martie.

Urmărește-ne și pe Google News

Erste aștepta o inflație lunară de 0,8%, însă prețurile au crescut cu 1% față de luna precedentă, la fel cum s-a întâmplat și în februarie, după ce în precedentele două luni inflația scăzuse la 0,3-0,4%.

De notat că inflația este deja de 2,3% pe doar un sfert din acest an, foarte aproape de ținta BNR de 2,5% (+/- 1 punct procentual). În anii în care BNR și-a atins ținta (ultima oară în 2020), inflația medie lunară era de mai puțin de un sfert de punct.

EXCLUSIV Ministerele au depus planuri pentru tăieri de cheltuieli totalizând mai puțin de 3 miliarde de lei. Restul de circa 17 miliarde de lei vine cu \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ministerele au depus planuri pentru tăieri de cheltuieli totalizând mai puțin de 3 miliarde de lei. Restul de circa 17 miliarde de lei vine cu "ordonanța-trenuleț". De unde se taie

Scumpiri mari la legume în martie. Curentul s-a scumpit din nou

Alimentele s-au scumpit cu 1,9% față de februarie, mărfurile nealimentare cu 0,35%, în timp ce prețul serviciilor a crescut cu 1,1%. Față de martie 2022 alimentele s-au scumpit cu 21,6%, mărfurile nealimentare cu 11,1% și serviciile cu 10,8%.

Legumele s-au scumpit cu 9% față de februarie, cu o creștere de 6,2% la cartofi și 11,2% pentru alte legume. Creștere semnificative de prețuri au fost și pentru fructele proaspete (3,2%) și pește (2,5%). Deși plafonat, prețul curentului electric a sărit în martie cu 4,8%. Transportul aerian s-a scumpit cu 3%, în timp ce hotelurile și-au mărit tarifele cu 2,2%. S-a ieftinit foarte ușor față de februarie citricele și ouăle (circa 0,1-0,2%). Ieftiniri mai consistente au fost la medicamente (7%) și ulei (4,4%).

Inflația anuală se face cu zahăr, unt și cartofi, puse la foc de gaz

Față de martie 2022 cele mai mari creșteri de prețuri sunt cele de la zahăr (61%), unt (38%) și cartofi (36,5%), în timp ce laptele, brânza și ouăle s-au scumpit cu câte 31-33%. Produsele de panificație s-au scumpit cu 21% în ultimul an, legumele s-au scumpit cu 28%, în timp ce prețul cărnii și al preparatelor din carne a crescut cu aproape 17%.

Creșteri mari de prețuri și cu impact au fost și la energie electrică (+33%) și gaze naturale (+40,4%). Combustibilii, care anul trecut adăugau la inflație, acum au început să ajute la scăderea ratei anuale, inclusiv ca urmare a ieftinirii petrolului – prețurile acestora au scăzut cu 2,8% față de martie 2022. Doar medicamentele s-au mai ieftinit în ultimul an (cu 2,3%).

BNR a menținut dobânda cheie pentru a doua ședință la rând

Banca Națională a României a menținut rata cheie la 7% în aprilie, pentru a doua ședință la rând – ultima majorare, de 0,25 pp, a fost cea din ianuarie.

Banca centrală a arătat că se așteaptă ca inflația să evolueze conform cu prognoza din februarie. Potrivit acesteia, inflația ar fi trebuit să scadă la 14,1% la finele primului trimestru, apoi la 10,5% la jumătatea anului, la 8,7% în toamnă și 7% la finele anului.

BNR a lăsat o lichiditate excedentară record în sectorul bancar, fapt ce a contribuit la scăderea dobânzilor din piață, mișcare ce ar trebui să ajute debitorii cu împrumuturi cu rată variabilă în perioada următoare, deși efectele asupra portofoliului de credite al băncilor încă nu se vede bine pe partea de active, ci pe cea de pasive: dobânzile la depozite scad tot mai mult.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
bnr
prognoza inflatie
crestere inflatie