Ministerul Finanțelor a emis obligațiuni în piața internă de 1,22 miliarde de lei, de peste două ori suma anunțată, pe fondul unei cereri ridicate din partea băncilor.
Excedentul net de lichiditate al sistemului bancar în raport cu Banca Națională a României a scăzut ușor în iunie, pentru a doua lună consecutiv, dar se menține la un nivel foarte ridicat istoric.
Conducerea Băncii Naționale a României și-a majorat salariile și indemnizațiile primite cu mai puțin decât rata inflației. Isărescu a câștigat puțin peste 1 milion de lei de la banca centrală, o sumă similară fiind și în dreptul prim-vicepreședintelui Florin Georgescu.
Dobânzile mari și înăsprirea standardelor de creditare au redus numărul românilor eligibili pentru un credit pentru locuințe. Volumul creditului ipotecar nou a scăzut cu 50% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din 2022, în timp ce ponderea achizițiilor cu credit în total tranzacții s-a redus semnificativ, arată datele BNR.
Cea mai recentă decizie luată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, în legătură cu modul de calcul al ratelor la credite, reprezintă un monument de ignoranță, spune Eugen Rădulescu, directorul Direcției de Stabilitate din Banca Națională a României până la 1 iulie. Rădulescu spune că niciunul dintre motivele pentru care ANPC a amendat cele 19 bănci nu stă în picioare și că decizia contribuie la degradarea imaginii băncilor.