Băncile au scăzut, pentru a doua lună la rând, dobânda la creditele noi pentru locuințe în lei, care a ajuns la cel mai redus nivel de la începutul anului. Dobânda plătită de către firme pentru împrumuturile în monedă națională a scăzut, de asemenea, și a ajuns la cel mai redus nivel din ultimul an, relevă datele analizate de Profit.ro. Dobânda la depozitele noi la termen pare să se fi stabilizat în jurul ratei facilității de depozit de 6%, pe fondul unui exces de lichiditate în piață.
Politica de preț a băncilor semnalează din ce în ce mai clar că am trecut de vârful ciclului de întărire a politicii monetare și suntem pe panta de relaxare a condițiilor. Primul pas a fost cel al băncii centrale, care pe măsură ce a majorat rata cheie la finele anului trecut și la începutul acestui an, până la 7%, a permis și un excedent ridicat de lichiditate, pe care l-a lăsat nesterilizat și care a fost plasat de bănci la facilitatea de depozit la o dobândă de 6%.
Bani mulți în piață, dar dobânda cheie este sus
Astfel, de la o foame de bani a băncilor care apelau și la creditul Lombard de la BNR (cu o dobândă de 8%) și licitau pentru depozitele de la clientelă s-a ajuns la situația în care resursele sunt asigurate în mare măsură la nivelul de 6%, pe când inflația este la 9,4% pe an.
CITEȘTE ȘI FOTO Căderi la BVB, inclusiv a acțiunilor băncilor, după ce Boloș a vorbit despre o taxă excepțională asupra sectorului bancarÎn piața monetară, ROBOR la 3 luni a scăzut în iulie la un nivel mediu de 6,47%, de la 6,55% în luna precedentă, după ce atinsese 8,1% în octombrie. Viteza de scădere a ROBOR a încetinit suplimentar în august până la 6,4%.
Dobânda medie la tranzacțiile interbancare, la care se împrumută efectiv băncile între ele și pe baza căreia se calculează indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) a rămas la circa 6% (5,99% în iulie și 5,98% în august), astfel că cel mai probabil IRCC va rămâne nemodificat și la actualizarea de la începutul anului viitor.
Stabilizare pentru dobânzile la depozite
Dobânda la depozitele noi la termen a rămas neschimbată în iulie față de iunie la 5,98% pe an, fiind stabilă atât în cazul populației la 6,4%, cât și în cazul firmelor la 5,78% pe an.
CITEȘTE ȘI Elveția începe consultările pentru protejarea prin Constituție a folosirii numeraruluiBăncile au plătit cel mai mult, în medie, 7,3% la depozitele la termen, în octombrie anul trecut. Începând cu aprilie, scăderile de dobânzi sunt foarte reduse, de 6 puncte de bază în total.
Dobânda la depozitele în sold a rămas relativ nemodificată, la 6,5% - dobânda la depozitele populației a rămas la 6,9%, în timp ce cea la depozitele firmelor a scăzut ușor, cu 5 puncte de bază, la 5,89%.
CITEȘTE ȘI Banca britanică Barclays acordă pentru acțiunile Hidroelectrica un preț-țintă cu 16% peste nivelurile actuale și care ar ridica valoarea de piață a companiei la aproape 60 miliarde leiDobânda la depunerile în sold este de așteptat să scadă pe măsură ce clienții le reînnoiesc.
Ieftiniri la credite
Dobânda la creditele noi a scăzut cu 28 de puncte de bază față de iunie la 9,11%, cel mai redus nivel de după septembrie 2022.
În cazul creditelor noi acordate populației, dobânda medie a scăzut cu 27 de puncte de bază la 9,38%. Pe categorii de credite, dobânda medie anuală efectivă, care include și costurile cu comisioanele, a crescut cu 11 puncte de bază în cazul împrumuturilor de consum. Mai importantă însă este scăderea de 42 de puncte de bază în cazul creditelor de pentru locuințe până la 7,55%! Rata medie a DAE a scăzut cu aproape un punct procentual față de mai, când a fost atins vârful scumpirilor la credite în acest ciclu monetar.
Chiar și cu această ieftinire, creditele ipotecare rămân considerabil mai scumpe decât în precedenții 2-3 ani, dobânzile fiind apropiate de cele percepute de bănci în urmă cu un deceniu. Scumpirea din perioada recentă a redus drastic cererea de credit eligibilă: clienții nu s-au calificat pentru ratele mărite, în condițiile în care prețurile imobiliarelor au rămas stabile, astfel că volumul de împrumuturi ipotecare noi s-a înjumătățit.
CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai mari companii de brokeraj din lume avertizează: România riscă să se confrunte cu o criză valutarăDobânda medie la creditele ipotecare în sold cu scadența inițială peste 5 ani a scăzut cu 11 puncte de bază la 8,09%, a treia lună consecutivă de scădere, deși în mare măsură ratele rămăseseră neschimbate la 8,2-8,3% din ianuarie până în iunie. Scăderea se datorează cel mai probabil actualizării ROBOR în contractele de credit, în timp ce IRCC este practic neschimbat. Dobânzile la creditele în derulare sunt cu mult peste nivelurile din 2021, de 4,2-4,6%.
În ansamblu, incluzând atât creditele populației, cât și cele ale firmelor, dobânda medie la creditele în sold a scăzut cu 11 puncte de bază la 9,23% pe an, cel mai mic nivel de după septembrie anul trecut.
Se ieftinește și creditul pentru firme
Firmele beneficiază și ele de o ieftinire a creditului în lei de 36 de puncte de bază până la o rată medie de 8,7%, cea mai redusă din ultimul an.
CITEȘTE ȘI Daniel Zamfir revine cu o nouă impozitare a sistemului bancar: Cu cât ecartul e mai mare între dobânzile la credite și cele la depozite, cu atât să plătească un impozit mai mare!Pe de altă parte, creditele noi în euro au continuat să se scumpească cu circa 8 puncte de bază până la 6,05%, în timp ce cele în dolari s-au ieftinit cu 22 de puncte de bază la 7,79% pe an.
Dobânda medie la creditele în sold acordate companiilor a scăzut cu 19 puncte de bază la 9,11% și este cu 1,2 puncte procentuale sub nivelul maxim atins în noiembrie 2022.