Am participat recent la Forumul de dezvoltare a Chinei (CDF) de la Beijing, un eveniment anual de întâlnire a liderilor de afaceri străini de rang înalt, academicienilor, foștilor politicieni și celor mai importante personalități din China. Conferința din acest an a fost prima din 2019 care a avut loc față în față și a oferit observatorilor occidentali oportunitatea de a se întâlni cu noii lideri de rang înalt ai Chinei, inclusiv cu noul premier Li Qiang.
India este așteptată să devină cea mai importantă țară din lume pe termen mediu. Are cea mai mare populație (care este în continuare în creștere) și, cu un PIB pe cap de locuitor care reprezintă doar un sfert din cel al Chinei, economia sa are o marjă enormă de creștere a productivității. În plus, importanța militară și geopolitică a Indiei va crește și este o democrație vibrantă, a cărei diversitate culturală va genera o putere de convingere care va rivaliza cu cea a Statelor Unite și a Regatului Unit.
Economia mondială virează spre o confluență fără precedent de crize economice, financiare și de îndatorare, ca urmare a exploziei deficitelor, a împrumuturilor și a operațiunilor cu efect de levier din ultimele decenii.
Project Syndicate: În ultimul dvs. comentariu pentru PS, v-ați reafirmat așteptările că eforturile autorităților monetare de a ține în frâu inflația "vor provoca atât un colaps economic, cât și unul financiar" și că, "indiferent de discursul lor dur", băncile centrale "vor simți o presiune imensă pentru a inversa măsurile de înăsprire" odată ce acest colaps se va materializa. Care ar fi impactul unei astfel de inversări? Au factorii de decizie în materie de politică monetară din Statele Unite și Europa vreo opțiune bună - sau mai puțin rea?
O serie de megaamenințări ne pun în pericol viitorul - nu doar locurile de muncă, veniturile, bogăția și economia globală, ci și pacea relativă, prosperitatea și progresul realizate în ultimii 75 de ani