Excedentul de lichiditate al sistemului bancar în raport cu banca centrală a scăzut ușor în mai, dar rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel istoric. Cotațiile ROBOR la 3 și 6 luni au continuat să scadă, în timp ce media la tranzacțiile interbancare a rămas înfiptă la nivelul dobânzii pentru facilitatea de depozit.
Ministerul Finanțelor a luat din piață 2,65 miliarde de lei la o licitație organizată joi, depășind din nou cu mult prospectul anunțat. Finanțele au luat din nou viteză la împrumuturi în ultima lună.
Băncile din România au cerut deja în instanță anularea proceselor verbale de contravenție primite de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și au cerut suspendarea efectelor ordinului emis de președintele ANPC prin care ar fi obligate să emită noi grafice de rambursare pentru credite și să ia măsuri “optime” pentru reducerea gradului de îndatorare în cazul unor debitori.
Încrederea managerilor în economia românească a scăzut în mai pentru a doua lună la rând, pe fondul deteriorării datelor din industrie și servicii. Indicele, comunicat de Comisia Europeană, a scăzut sub 100 de puncte pentru prima oară după aprilie 2021, nivel la care semnalizează o posibilă contracție a PIB.
Ionuț Encescu, Head of Products and Digital Innovation HUB la FirstBank, recomandă antreprenorilor să meargă întâi la bancă sau la un consultant înainte de a se apuca de proiecte cu fonduri europene, din cauza complexității acestora și a faptului că presupun un anumit tip de disciplină. Encescu spune că banca a investit în pregătirea forței de vânzări, care poate să îndrume clienții.