Ministerul Finanțelor continuă strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil la început de an

Ministerul Finanțelor continuă strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil la început de an
scris 16 ian 2023

Ministerul Finanțelor a continuat strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil la începutul anului și a luat din piață de mai bine de patru ori suma programată la licitația de astăzi.

Obligațiunile de stat cu scadența în februarie 2032 au avut un prospect de 500 de milioane de lei și au primit de la bănci oferte de 2,6 miliarde de lei. Ministerul Finanțelor a împrumutat în cele din urmă 2,2 miliarde de lei, la un randament mediu de 7,67% pe an, în scădere cu circa 0,3 puncte procentuale față de o licitație similară din urmă cu o lună.

Urmărește-ne și pe Google News

La cele mai multe licitații din ianuarie, MFP a luat din piață de 3-4 ori peste prospectul anunțat. Astfel, în loc de 3,2 miliarde de lei cât era în prospect, împrumuturile la licitații au ajuns la aproape 8,9 miliarde de lei, și suntem abia la jumătatea lunii. La această sumă se adaugă volumele atrase la sesiunile de oferte necompetitive și, mai important, emisiunea în piețele externe de 3,9 miliarde de dolari.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul vrea să ia în acest an circa 100 de miliarde de lei din piața internă, din cele circa 160 de miliarde de lei de care are nevoie pentru finanțarea deficitului bugetar și rostogolirea datoriei ajunse la scadență.

Deficiențe majore în lupta împotriva corupției, în Austria. GRECO solicită mai multă transparență din partea autorităților austriece fiind criticată în mod expres influența politică asupra numirilor în structurile de poliție CITEȘTE ȘI Deficiențe majore în lupta împotriva corupției, în Austria. GRECO solicită mai multă transparență din partea autorităților austriece fiind criticată în mod expres influența politică asupra numirilor în structurile de poliție

Deși randamentele sunt în scădere pe toată curba de la începutul anului, ceea ce reprezintă o veste bună pentru finanțarea datoriei publice, au scăzut mai puțin decât în alte țări din regiune, mai ales decât cele ale Ungariei, care după mai multe luni au revenit sub România.

Ministerul Finanțelor continuă strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil la început de an

”Piața obligațiunilor din Europa Centrală și de Est și-a extins aprecierea, susținută de climatul pozitiv din piețele majore, alimentat de dovezile timpurii că inflația a trecut de vârf și este probabil pe o traiectorie descendentă”, arată o analiză a Erste.

Inflația din România a scăzut în decembrie cu 0,4 puncte procentuale la 16,4% pe an, în timp ce în Ungaria a urcat cu 2 puncte procentuale la 24,5% pe an.

Televiziunea Română cumpără în leasing aproape 100 de vehicule CITEȘTE ȘI Televiziunea Română cumpără în leasing aproape 100 de vehicule

România plătește circa 7,7% pentru împrumuturile pe 10 ani în monedă națională, față de Ungaria care a scăzut cu jumătate de punct procentual într-o săptămână la 7,5%, Polonia are un randament de 6%, Cehia plătește 4,2%.

În euro, spread-ul de dobândă plătit de România – în comparație cu obligațiunile germane -, a scăzut cu circa 0,3 pp la 3,9 puncte procentuale, față de Ungaria care este la 3 pp, și Polonia la 1,3 pp. Doar Muntenegru, Serbia și Macedonia se împrumută mai scump în euro decât România.

Ministerul Finanțelor continuă strategia de a împrumuta cât mai mulți bani posibil la început de an

viewscnt
Afla mai multe despre
obligatiuni
titluri de stat
ministerul finantelor
datorie publica