La redeschiderea piețelor financiare, petrolul a deschis direct cu peste 1% mai sus pe fondul știrilor negative din Libia. Negocierile de încetare a focului de la Berlin trădează o păstrare a tensiunilor. Capitala Tripoli este asediată cu sprijinul a sute de mercenari ruși, iar forțele pe care le susțin acestea vizează instituirea unei blocade. Cu perspective de noi sancțiuni și cu compania principală petrolieră avertizând că anumite facilități ar putea fi atacate, investitori se gândesc la faptul că producția mondială de țiței ar putea fi afectată cu 1 milion de barili pe zi dinspre industria extractivă libiană.
Nici bine nu a fost digerat șocul asupra pieței petrolului în urma tensiunilor escaladate la început de an între SUA și Iran, că un alt focar de conflict alimentează stresul pentru cotația țițeiului Brent. Este vorba despre Libia, țară despre care New York Times scrie că este în haos. Teama că petrolul libian ar putea dispărea pentru o perioadă de piață a determinat o dechidere explozivă a cotației petrolului încă din prima oră de tranzacționare a acestei săptămâni.
Cotația țițeiului de tip Brent a deschis în zona de 66 dolari/baril, cu un dolar peste valorile de vineri și echivalent pentru o dinamică de +1,3%, pe fondul știrilor negative venite din Libia. Acordul de încetare a focului negociat la Berlin duminică sub patronaj al marilor puterii întrerupe asediul asupra Capitalei Tripoli din partea mareșalului Khalifa Haftar, unul dintre protagoniștii războiului civil din Libia și care are în tabăra sa sute de mercenari ruși.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, temeri sunt că forțele acestuia ar putea persista în instituirea unei blocade asupra portului principal care asigură ieșirea petrolului din Libia. Anunțul principalei companii petroliere din țară potrivit căruia se așteaptă la atacuri asupra câmpurilor sale petroliere au alimentat aversiunea la risc a investitorilor, iar unii dintre ei se așteaptă chiar și la o afectare a producției în echivalent 1,1 milioane barili pe zi.
Deși părțile par a fi convenit să nu atace instalații petroliere, CNN spune totuși că întrunirea de la Berlin arată că forțele combatante sunt departe de o încetare permanentă a conflictului. În piață, deschiderea „cu gap” arată o nervozitate, însă devierea propriu-zisă a cotației nu este neapărat foarte mare în dinamică procentuală, ceea ce arată că investitorii încă tatonează să vadă care este gravitatea impasului și să cuantifice efectele asupra producției de petrol a țării.