Tranzitul gazelor naturale prin Ucraina spre Turcia și Bulgaria a fost oprit după lansarea gazoductului TurkStream, a declarat joi directorul general al operatorului rețelei de gazoducte din Ucraina (GTSO), Serhiy Makogon, confirmând știrile publicate de Profit.ro potrivit cărora Transgaz este marele pierzător al reconfigurării tranzitului gazului rusesc în regiune.
"Pot să vă confirm că livrările spre Bulgaria și Turcia prin Ucraina nu se mai derulează. Toate solicitările pe care le primim sunt pentru România și Republica Moldova. Nu transportăm gaze naturale pentru clienți din Turcia via gazoductul Trans-Balkan", a spus Serhiy Makogon, citat de Ukrinform. Acesta a adăugat că în prezent este posibil ca gazoductul Trans-Balkan să fie utilizat pentru livrări în sistem reverse. "Nu știu dacă există interes comercial pentru acest lucru, dar noi ca operator suntem gata să furnizăm această oportunitate", a spus Makogon, potrivit Agerpres.
Luni, Profit.ro titra că Transgaz este, cel puțin deocamdată, marele pierzător al reconfigurării tranzitului rusesc în regiunea balcanică. Începând cu 1 ianuarie 2020, fluxurile fizice au confirmat articolul publicat de Profit.ro încă din luna martie a anului trecut, în care era anunțat că 2019 este ultimul an în care Gazprom va mai livra gaze prin Dobrogea și că Transgaz ar putea pierde peste 300 milioane lei.
Începând cu 1 ianuarie, conductele internaționale care traversează România, Isaccea-Negru Vodă 1,2,3 nu au fost tranzitate de niciun metru cub de gaz nici pe direcția nord-sud (Ucraina-Bulgaria), nici din direcția sud-nord (Bulgaria-Ucraina). Explicația: așa cum era previzibil, foștii destinatari ai gazului rusesc care traversa România: Turcia, Bulgaria, Macedonia și Grecia se alimentează mai nou direct din conducta Turkstream, construită de Gazprom pe sub Marea Neagră.
Joi, Profit.ro anunța că Transgaz a perdut în primele zile ale acestui an veniturile aferente tranzitării a 21 de milioane de metri cubi pe zi prin 2 dintre cele 3 conducte internaționale Isacea-Negru Vodă, aceasta fiind cantitatea importată de Turcia și Bulgaria prin Turkstream. În prezent, prin conductele din România nu mai circulă spre Balcani niciun mc de gaz, Transgaz urmând a încasa de la Gazprom numai tarifele de tranzit aferente Isaccea-Negru Vodă 3, pentru care are semnat un contrat de de rezervare de tip ship or pay valabil până în 2023. Contractul de rezervare al Gazprom pentru Isaccea-Negru Vodă 2 a expirat pe 31 decembrie, iar prin Isaccea-Negru Vodă 1, care nu "beneficiază" de contract ship or pay, nu mai circulă niciun mc de gaz în nicio direcție de la 1 ianuarie.
Miercuri a fost inaugurat gazoductul Turkstream, format din două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi fiecare (una destinată Turciei, cealaltă Balcanilor), în prezența președintului turc Recep Tayyip Erdoga, a celui rus, Vladimir Putin, dar și a sefului statului sârb, Aleksandar Vucic, și a premierului bulgar Boyko Borisov.