RECORD Extragerile zilnice de gaze din depozite au atins maximul ultimilor 3 ani, ajungând la nivelul producției interne curente

RECORD Extragerile zilnice de gaze din depozite au atins maximul ultimilor 3 ani, ajungând la nivelul producției interne curente
scris 10 ian 2020

Companiile furnizoare de gaz din România au retras în ultimele zile din depozite un volum record de gaze al ultimilor trei ani, de aproximativ 270 GWh/zi, ca urmare a răcirii vremii, dar și a nivelului ridicat de gaze înmagazinate. Nivelul de gaze extras din depozite s-a ridicat aproape de cel din producția internă, de 274 GWh/zi.

Dacă recordul de extragere al iernii trecute a fost de 246 Gwh/zi, înregistrat pe 29 noiembrie 2018, în ultimele două zile ale acestui an volumul de gaze extras a fost și de aproape 270 GWh/zi.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, pe 7 ianuarie, potrivit datelor asociației operatorilor de înmagazinare din UE (AGSI+) din depozitele operate de Depogaz Ploiești (Romgaz) și Depomureș (Engie) au fost extrași 269 GWh, iar pe 8 ianuarie 266 GWh. Capacitatea totală de extracție oficial raportată de România este de 343 GWh/zi.

Transgaz a pierdut în fața bulgarilor \ CITEȘTE ȘI Transgaz a pierdut în fața bulgarilor "vămuirea" a peste 20 mil. mc/zi de gaz rusesc din tarifele de tranzit plătite de Gazprom

Un nivel zilnic mai ridicat al extragerilor au fost înregistrat în friguroasa iarnă 2016-2017.

Astfel, în perioada 7-12 ianuarie 2017, părăseau zilnic depozitele peste 270 GWh, în două dintre respectivele zile fiind înregistrat și un nivel de 281 GWh.

Numai că, în respectiva perioadă, minimele atinse în România au fost de -25 și chiar -30 de grade Celsius, cu peste 15 grade sub minimele înregistrate în ultimele zile ale acestui an.

Un alt motiv al majorării extracțiilor de gaze din depozite este volumul ridicat de gaz depozitat de furnizori și producători. Aceștia au plătit deja acest gaz (și tarifele aferente) și au tot interesul să-l elaboreze spre consum pentru a nu rămâne cu el înmagazinat la finalul ciclului.

În prezent, în depozitele din România se află înmagazinați 27,9 TWh de gaze. Aproximativ jumătate din această cantitate nu va fi consumată, foarte probabil, până la finalul lunii martie, ceea ce va crea în această vară un surplus pe piața gazelor și, implicit, pe preț.

Și importurile de gaze s-au majorat în ultimele zile, atât cele din Ungaria, cât și cele din Ucraina, cu aproximativ 11 GWh/zi fiecare. Astfel, importurile de la maghiari au crescut de la 48 la 59 GWh/zi, iar cele de la ucraineni de la 55 la 66 GWh/zi pe 8 ianuarie.

Pe 8 ianuarie în România s-au consumat peste 650 GWh, din care doar 274 GWh au fost acoperiți din producția internă curentă.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaz
extrageri
depozite
record
importuri
producție
inmagazinare