Transgaz a pierdut în primele zile ale acestui an veniturile aferente tranzitării a 21 de milioane de metri cubi pe zi prin 2 dintre cele 3 conducte internaționale Isacea-Negru Vodă, aceasta fiind cantitatea importată de Turcia și Bulgaria prin Turkstream. În prezent, prin conductele din România nu mai circulă spre Balcani niciun mc de gaz, Transgaz urmând a încasa de la Gazprom numai tarifele de tranzit aferente Isaccea-Negru Vodă 3, pentru care are semnat un contrat de de rezervare de tip ship or pay valabil până în 2023. Contractul de rezervare al Gazprom pentru Isaccea-Negru Vodă 2 a expirat pe 31 decembrie, iar prin Isaccea-Negru Vodă 1, care nu "beneficiază" de contracte ship or pay, nu mai circulă niciun mc de gaz în nicio direcție de la 1 ianuarie.
Miercuri a fost inaugurat gazoductul Turkstream, format din două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi fiecare (una destinată Turciei, cealaltă Balcanilor), în prezența președintului turc Recep Tayyip Erdoga, a celui rus, Vladimir Putin, dar și a sefului statului sârb, Aleksandar Vucic, și a premierului bulgar Boyko Borisov.
Potrivit ICIS, în primele zile ale acestui an, prin Turkstream au ajuns 10 milioane mc/zi în Turcia și 11 milioane mc/zi în Bulgaria.
CITEȘTE ȘI Transgaz: marele pierzător al reconfigurării tranzitului gazului rusesc în regiune. Operatorul de transport autohton ar putea trece pe pierdereDin cele 11 milioane mc care au intrat în Bulgaria, vecinii de la sud ai României au păstrat pentru acoperirea consumului propriu în medie 7,4 milioane metri cubi/zi și au redirecționat 2,4 milioane mc/zi către Grecia și 1,2 milioane mc/zi către Macedonia.
Până pe 31 decembrie tot acest gaz traversa România, Transgaz încasând tarife de transport din tranzitul internațional de peste 330 milioane de lei (o cincime din veniturile operaționale totale, în pofida faptului că lungimea conductelor internaționale reprezintă doar 4% din lungimea conductelor din Sistemul Național de Transport - SNT).
Evoluția fluxului de gaze rusești către Bulgaria prin Isaccea-Negru Vodă 1 în ultima lună (Sursa: ENTSOG)
În ultima săptămână a anului trecut, pe Isaccea-Negru Vodă 1 circula către Bulgaria o cantitate de 60 GWh/zi, iar pe Isaccea-Negru Vodă 2,3 aproximativ 100 GWh/zi.
Tranzitul pe Isaccea-Negru Vodă 2,3 a scăzut considerabil în luna decembrie, de la peste 500 GWh/zi pe 10 decembrie la 0 GWh/zi pe 1 ianuarie 2020.
Interesant este că, potrivit datelor ENTSOG, în Bulgaria de la 1 ianuarie a intrat prin Turkstream o cantitate zilnică de gaz cuprinsă între 200 și 255 GWh, mai mare cu 50-100 GWh/zi decât cea care a tranzitat Dobrogea în ultima săptămână a anului trecut. Fapt cu atât mai bizar cu cât consumul Bulgariei este de doar 35 TWh/an (o medie de sub 100 GWh/zi).
Evoluția fluxului de gaze rusești către Bulgaria prin Isaccea-Negru Vodă 2,3 în ultima lună (Sursa: ENTSOG)
Și mai interesant este că volumul de gaz care a intrat în Bulgaria în prima săptămână a acestui an este echivalentă volumului raportat pentru ICIS pentru Turcia și Bulgaria împreună.
Agenția rusă Interfax are o explicație în acest sens. Contractul de tranzit pe coridorul transbalcanic semnat de Gazprom cu Bulgaria expira în 2030. Pentru ca operatorul de transport din statul vecin, Bulgartransgaz să nu piardă venituri din tranzitul internațional, s-a convenit cu Gazprom ca cel puțin o parte din livrările către companiile turce se fac tot prin Bulgaria (chiar dacă de la 1 ianuarie 2020 gazul rusesc traversează Turcia, și nu România).
De altfel, directorul Bulgartransgaz a afirmat ca în contractul semnat adițional cu Gazprom la finalul anului trecut a fost modificat punctul de intrare a gazelor rusești de la Negru-Voda la Strandzha 2 (pe granița cu Turcia), astfel Bulgaria urmând să facă o economie de 46 milioane euro (43 de milioane tariful de tranzit prin România, plus 3 milioane scurtarea distantei de transport pe teritoriul Bulgariei).
Evoluția fluxului de gaze rusești către Bulgaria prin Turksteam în săptămână a anului (Sursa: ENTSOG)
Potrivit șefului Bulgartransgaz, acordul de tranzit cu Gazprom Export nu a fost reziliat și va fi valabil până în 2030.
Cu alte cuvinte, de la 1 ianuarie nu numai că Bulgartransgaz economisește 46 milioane de euro, eliminând tarifele care le plătea Transgaz, dar mai încasează și bani pentru “tranzitul” gazului rusesc în Turcia (chiar dacă acest gaz îi vine prin Turkstream).
Cum și operatorul de sistem din Ucraina a semnat prelungirea cu 5 ani a contractului de tranzit pe rutele către Europa de Vest (mai puțin coridorul Transbalcanic, evident) se pare că Transgaz, România și frații de peste Prut, din Republica Moldova, sunt singurele victime ale reconfigurării traseului gazului rusesc către Europa, așa cum deja a semnalat Profit.ro.