Bijuteria coroanei austriece a ruginit: doar 30% din producția OMV provine de la Petrom. Rating-ul grupului în scădere, în pofida unei producții record

Bijuteria coroanei austriece a ruginit: doar 30% din producția OMV provine de la Petrom. Rating-ul grupului în scădere, în pofida unei producții record
scris 16 ian 2020

Ponderea hidrocarburilor extrase de OMV Petrom în totalul producției companiei mamă, OMV, s-a înjumătățit în ultimii 5 ani, atingând în trimestrul al patrulea al anului trecut un minim istoric, de 30%, în urma diminuării naturale a producției din România și a majorării, pentru prima oară, a producției grupului austriac la un nivel mai mare de o jumătate de milion de barili echivalent petrol pe zi (bep/zi).

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În ceea ce privește ponderea producției de gaze a OMV Petrom (80 mii bep/zi) în totalul producției grupului austriac, aceasta este și mai redusă, de doar 27,5%.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate că producția grupului austriac a atins un nivel istoric, două bănci au depreciat, marți, ratingul OMV, ca urmare a evoluției dezamăgitoare a vânzărilor. BNP Parisbas și-a modificat ratingul de la “outperform” la “neutral, iar Deutsche Bank a schimbat recomandarea de “buy” într-una de “hold”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
OMV Petrom și-a dublat vânzările de gaze în T4 2019, atingând un record istoric. Cel de-al doilea producător intern s-a transformat în trader CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a dublat vânzările de gaze în T4 2019, atingând un record istoric. Cel de-al doilea producător intern s-a transformat în trader

Probabil că în decizia băncilor de investiții nu au contat atât volumele, în creștere, ci prețurile la care au fost realizate vânzările.

De altfel, vânzarea de gaze a fost singurul domeniu în care contribuția Petrom la realizările grupului a fost în creștere în ultimul trimestru al anului 2019.

Astfel, dacă în trimestrul al patrulea al lui 2018, OMV Petrom a vândut către terți 9,74 TWh (29% din vânzările de gaze ale grupului de 32,75 TWh), în ultimul trimestru al anului trecut compania din România a comercializat nu mai puțin de 17,11 TWh (peste 38% din vânzările grupului de 44 TWh)

În 2005, anul în care rezultatele OMV Petrom au fost cuprinse pentru prima oară în cele ale grupului, compania din România era responsabilă pentru aproape 65% din producția de hidrocarburi a austriecilor (217 mii bep/zi dintr-un total de 338 mii bep/zi).

În ultimul trimestru al anului trecut, OMV Petrom a înregistrat o producție țiței de 72 mii bep/zi și una gaze de 80 mii bep/zi, în total 152/bep/zi, reprezentând o scădere de 30% față de nivelul din momentul privatizării.

EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Mid Europa Partners a renunțat, deocamdată, să vândă rețeaua de sănătate Regina Maria. Camera de date, închisă

În această perioadă, în schimb, OMV a avut o politică de extindere, în special în Rusia, prin care a reușit să-și majoreze producția cu aproape 50%, în pofida scăderii producției perlei coroanei, Petrom, cu 30%.

Importanța Petrom în grupul OMV a început să sufere puternic în ultimii 5 ani

La finalul anului 2015, OMV Petrom producea încă 56% din hidrocarburile extrase de austrieci. În ceea ce privește ponderea producției de gaze, aceasta era și mai importantă, de peste 60%.

În ultimii ani însă, ca urmare a declinului natural al producției, dar și a politicii guvernului PSD de stimulare a consumului și descurajare a ofertei (introducerea impozitului special pe veniturile din liberalizarea gazelor, Legea offshore, OUG 114, etc), nivelul producției OMV Petrom a înregistrat un declin anual de 7-8%.

Evoluția Petrom în cadrul grupului explică și insistența cu care atât conducerea de la București a companiei românești, cât și cea de la Viena a companiei mamă susțin că vor să adopte o decizie finală de investiție în Neptun Deep în acest an. Asta în pofida prețului redus la gaze pe piețele europene (de 12 euro pentru sezonul de vară) și a prevederilor legii offshore (impozitare agresivă), factori care descurajează și nu încurajează adoptarea unei decizii finale de investiții favorabilă. Profitabilitatea proiectului este la limită, dovadă și dificultatea pe care o au partenerii din proiect, ExxonMobil, de a-și vinde participația. Iar până la vânzarea participației de către americani este exclusă luarea oricărei decizii de investiție.

viewscnt
Afla mai multe despre
producție
omv
petrom
neptun deep