GRAFICE Creditarea continuă să scadă în termei reali. Economisirea e în ușoară revenire

GRAFICE Creditarea continuă să scadă în termei reali. Economisirea e în ușoară revenire
scris 23 mar 2023

Creditul neguvernamental a scăzut pentru a cincea lună consecutiv în termeni reali în februarie, pe fondul unei creșteri anemice a soldului nominal, sub inflația ridicată. Depozitele sunt și ele în scădere în termeni reali, dar într-o ușoară recuperare în ultimele luni. Masa monetară a accelerat ușor.

Dinamica creditării arată efectele creșterii dobânzilor la lei și a temperării consumului. Populația ia tot mai puține credite și își diminuează datoriile, în timp ce firmele se împrumută în valută, mai ales în euro, unde dobânzile sunt mai mici.

Urmărește-ne și pe Google News

Băncile aveau în sold credite acordate populației și firmelor de 365,9 miliarde de lei la finele lunii februarie, în creștere cu 0,5% față de ianuarie și cu 10,6% față de februarie 2022. Dinamica anuală a continuat să se răcească și este considerabil sub rata inflației de 15,5%. Astfel, în termeni reali, creditul privat a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, accelerând declinul la -4,2% pe an.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai puternice bănci centrale din lume se coordonează pentru a îmbunătăți accesul la lichidități CITEȘTE ȘI Cele mai puternice bănci centrale din lume se coordonează pentru a îmbunătăți accesul la lichidități

Creditul în lei a crescut în termeni nominali cu doar 4,3% față de anul trecut, la 250 de miliarde de lei, ceea ce în termeni reali înseamnă o scădere de 9,7%. Creditul în monedă națională a scăzut atât pe sectorul populației cât și pe cel al firmelor față de ianuarie.

GRAFICE Creditarea continuă să scadă în termei reali. Economisirea e în ușoară revenire

Producția de credite este într-un recul puternic în ultimele luni, mai ales pe segmentul de lei și mai ales pe sectorul populației, după cum Profit.ro arăta aici.

FOTO Avertisment: Clienții BCR sunt vizați de tentative de fraudă în mediul online CITEȘTE ȘI FOTO Avertisment: Clienții BCR sunt vizați de tentative de fraudă în mediul online

Creditul în valută a crescut, în schimb, cu 2,4% față de ianuarie și cu 27,4% față de februarie 2022, la 115,9 miliarde de lei, evoluție datorată exclusiv creșterii soldului de împrumuturi ale firmelor cu 43,4%.

Depozitele de la populație și firme au crescut în februarie cu 1,7% până la 522,1 miliarde de lei. Dinamica anuală a accelerat la 8,5%, mai ales pe fondul creșterii depozitelor în lei cu 13,2% la 347,5 miliarde de lei, în timp ce depunerile în valută au stagnat la 174,6 miliarde de lei, fiind în scădere în ultimele luni.

GRAFICE Creditarea continuă să scadă în termei reali. Economisirea e în ușoară revenire

Populația și-a majorat cu 2,2% depunerile în lei față de ianuarie și cu 11,3% în termeni anuali. În total, depozitele populației au accelerat cu 7,1%, de la sub 5% în urmă cu trei luni. Pe de altă parte, creșterea economisirii nu face față inflației, astfel că depozitele populației au scăzut cu 7,2% în termeni reali.

Noul CEO al SVB le-a spus clienților că banca pusă sub administrare ”este deschisă pentru afaceri” și gata să primească și să gestioneze depozite ale clienților CITEȘTE ȘI Noul CEO al SVB le-a spus clienților că banca pusă sub administrare ”este deschisă pentru afaceri” și gata să primească și să gestioneze depozite ale clienților

Banii firmelor din conturile bancare au revenit pe o creștere consistentă în ultimele trei luni. După ce dinamica anuală căzuse la sub 7% în decembrie, de la 11,6% în noiembrie, a revenit în februarie la 10,6%. În termeni reali, depozitele firmelor s-au redus cu 4,3%.

Masa monetară a accelerat în februarie până la o creștere anuală de 7,3% până la 612,2 miliarde de lei. Cashul și depozitele overnight (M1) au continuat să scadă cu aproape 5% anual până la 389,8 miliarde de lei, nivel similar celui din toamna lui 2021, doar că mai mic în termeni reali, având în vedere inflația ridicată acumulată. Cashul a crescut ușor până la 103 miliarde de lei, un nou record nominal, în timp ce depozitele overnight s-au redus, mai ales ca urmare a migrării clientelei bancare către depozitele la termen, care încă oferă dobânzi care compensează o parte din impactul inflației.

GRAFICE Creditarea continuă să scadă în termei reali. Economisirea e în ușoară revenire

viewscnt
Afla mai multe despre
creditare
crestere credit
depozite
crestere depozite
depozite valuta
masa monetara