Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde. Marius Gavrea, ING: Am acordat credite de peste 17 milioane de euro antreprenorilor în ultimul an pentru tranziția verde. Firmele sunt ghidate în primul rând de reducerea costurilor

Conferințele Profit News TV - Maratonul Economia Verde. Marius Gavrea, ING: Am acordat credite de peste 17 milioane de euro antreprenorilor în ultimul an pentru tranziția verde. Firmele sunt ghidate în primul rând de reducerea costurilor
scris 28 mar 2023

ING Bank a finanțat firme mici și mijlocii cu credite pentru tranziția la sustenabilitate în valoare de 17 milioane de lei în ultimul an, de la înființarea unui departament specializat pentru astfel de împrumuturi, arată Marius Gavrea, manager specializat tranzacții la sucursala băncii olandeze din România. Banca se uită la domenii precum energia și eficientizarea energetică, economia circulară și mobilitatea urbană, în timp ce antreprenorii sunt mânați în special de câștigurile de costuri și de reducere a presiunii pe lanțurile de furnizare atunci când aleg practici sustenabile.

”E foarte ușor să spui că-i dai un credit, îi pui niște floricele și niște frunzulițe verzi și gata, am făcut produsul, dar nu asta este soluția. Soluția este ca acei antreprenori pe care îi finanțăm chiar să aibă impact”, spune Marius Gavrea, în cadrul Maratonului Economia Verde, organizat de Profit News TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Maratonul a fost organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare, Hidroelectrica

El definește tranziția către o economie verde ”ca fiind un cumul de acțiuni astfel încât antreprenorul să-și poată duce afacerea la un nivel superior de dezvoltare, dar în același timp, să fie prin acțiuni prietenoase cu mediul, cu impact social major și, cel mai important, să aibă grijă de resursele viitoare”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

ING a dezvoltat un ghid, explică Gavrea, prin care angajații care interacționează cu antreprenorii să poată identifica inițiativele antreprenorilor care sunt sustenabile și banca să le sprijine cu finanțare.

Sunt domenii care primesc cu prioritate finanțare, precum energia, eficientizarea energetică, economia circulară, mobilitatea urbană (transporturile) și clădirile verzi. Mai în detaliu, firmele mici și mijlocii țintite cu finanțare de ING sunt cele din procesarea alimentară, în zona de producție a ambalajelor biodegradabile, în zona de fast moving, pentru transport electric, pentru antreprenorii care își înnoiesc flotele și vin cu mașini electrice.

Ce-i mână în luptă pe antreprenori pentru a lua decizii de investiții în trecerea la o afacere mai sustenabilă?

”În principiu, în momentul de față, raționamentul este unul economic, de reducere a costurilor, presiunea lanțului de furnizare, legislativ, pentru că încep să apară cerințe de raportare – antreprenorii cu peste 500 de angajați trebuie deja să raporteze – și, nu în ultimul rând, preferințele consumatorilor, și aici nu mă refer doar la alimente bio, gândiți-vă la îmbrăcăminte. Tinerii își doresc ca în continuare să poată să trăiască, noi chiar vedem schimbarea”, spune Gavrea.

În unele cazuri, spune Gavrea, antreprenorii nici nu realizează, astfel, că măsurile pe care le-au luat sunt considerate sustenabile.

”Când un antreprenor a fost întrebat dacă face sustenabilitate, merge în direcția economiei verzi, a răspuns că nu are el treburi din acestea. Dar pe parcursul discuției, intrând în detalii, era o seră de roșii – păi, știți am trecut de la caserole de plastic la caserole de carton, la o folie mai subțire de plastic. Deja, pornind de la astfel de exemple, vedem ce-i împinge pe ei spre economia verde”, explică managerul ING.

Gavrea spune că banca se uită în primul rând la situația financiară a companiilor pe care le creditează. ”Trebuie să finanțăm acele afaceri sănătoase, trebuie ca toți din acest domeniu să fim foarte responsabili în ceea ce înseamnă această creditare. Trebuie să vedem că este într-o strategie pe termen lung”.

Ar trebui să fie firmele care au practici considerate sustenabile parte de avantaje în ceea ce privește costurile creditării?

”Aici este o dezbatere, nu numai în mediul bancar, dar și în societate. Trebuie sustenabilitatea promovată prin dobânzi mai mici la creditare din partea băncilor, sau este o obligație a antreprenorilor de a face această tranziție? Pentru că e suficient să ne uităm pe geam, alaltăieri au fost 20 de grade, astăzi ninge. Deja schimbările climatice se produc, nu este un mit. Poate că ar fi bine ca unii antreprenori, care își asumă rolul de ambasadori, care deja au început aceste practici, să fie susținuți. Noi, la ING, pentru antreprenorii care sunt angajați în tranziția, avem într-un pachet mai mare, este o componentă foarte importantă de care ținem seama când le oferim costurile de finanțare”, spune Gavrea.

La nivelul băncii, ING a acordat credite de sute de milioane de euro pentru tranziția verde, spune Gavrea. Dar separat, divizia antreprenorilor, de anul trecut de când a început să le cuantifice, a dat credite de peste 17 milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
ing bank
economia verde
tranzitia energetica
imm
marius gavrea